SEGRE

SALUT REPRODUCCIÓ

Clíniques de reproducció de Lleida emmagatzemen més de 250 embrions en desús

Les clíniques de reproducció assistida de Lleida en guarden més de 250 les donants dels quals ja no els necessiten || La llei dificulta destruir-los i no hi ha projectes d’investigació que els reclamin

Vista del lloc de conservació d’embrions en una clínica de reproducció assistida de Lleida.

Vista del lloc de conservació d’embrions en una clínica de reproducció assistida de Lleida.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els embrions que no han estat utilitzats en tractaments de fecundació s’han convertit en un problema per a les clíniques de reproducció assistida que els guarden. La llei en dificulta la destrucció i els centres han d’assumir el cost del manteniment. A Lleida, les tres clíniques que es dediquen a aquest tipus de tractaments, FIV Lleida, Avantmèdic i Cefer, calculen que tenen guardats més de 250 embrions congelats les donants dels quals ja no els necessiten. En el conjunt d’Espanya, aquesta xifra s’eleva a 230.000, segons les dades del registre de la Societat Espanyola de Fertilitat.

La llei espanyola de reproducció humana assistida, modificada el 2003 pel Govern del PP, planteja quatre opcions per als embrions congelats: que es conservin per a tractaments posteriors de les mateixes donants, que se cedeixin a altres interessades a sotmetre’s a tractaments de reproducció assistida, que s’utilitzin per investigar o que es destrueixin.

Per fer aquest pas, dos ginecòlegs han de certificar que la donant ja no està en edat fèrtil

En el primer cas, són les donants les que assumeixen el cost de la conservació, que s’eleva a uns 60 euros al mes o a 400 mensuals, segons fonts de Cefer. En cas de no voler sotmetre’s a un altre tractament, els propietaris deixen de pagar la quota de manteniment i poden donar els embrions, una opció que no contemplen la majoria de les parelles.

La possibilitat d’utilitzar-los per investigar tampoc té èxit. Segons els experts, en els últims quinze anys no hi ha hagut ni un sol projecte que els sol·liciti. Finalment, l’opció de destruir-los seria la més fàcil, però la llei ho dificulta. Per a això és necessari que la donant ja no estigui en edat fèrtil i que ho certifiquin dos ginecòlegs. “Per a les clíniques, és un problema, perquè hem d’assumir les despeses de la conservació en nitrogen líquid de forma indefinida”, van afirmar des dels centres lleidatans.

Sònia Gili Embriòloga i resp onsable de laboratori de FIV Lleida On creu que es troba l’origen del problema al qual s’enfronten actualment les clíniques de reproducció pel que fa als embrions congelats que ja no tenen cap destí? La legislació no és gens clara pel que fa a la destrucció d’aquest tipus d’embrions. I és que legalment no podem destruir-los fins que no s’ha acabat l’etapa reproductiva de la dona, i per a això fa falta la confirmació de dos ginecòlegs diferents, una cosa que no podem exigir a les dones.  Les parelles paguen una quota mentre volen mantenir els embrions congelats per a futurs tractaments. Què ocorre quan prenen la decisió de destruir-los? Deixem de cobrar-la, perquè no tenen cap culpa que la llei en aquest sentit sigui tan incerta.  Hi ha parelles que opten per la donació de l’embrió a altres persones o a la ciència?  Quan una parella decideix que vol destruir-los, davant del buit legal, els expliquem que donar-los a la investigació és una opció molt vàlida pel bon ús que se’n fa. La donació a altres parelles és la menys escollida.  I hi ha qui es desentén dels embrions? Sí. De fet, aquest és el gran problema a què ens enfrontem, quan les parelles no escullen cap opció. Si nosaltres els ho reclamem i no obtenim resposta en dos ocasions, la llei ens permet donar-los a altres parelles o a la ciència, però no es fa i els deixem a l’espera de la destrucció.  I on els guarden? Els tenim en un banc a part, a l’espera d’una llei més clara, amb la despesa que això suposa.

LA DADA

250 embrions en mans de clíniques de reproducció assistida de Lleida que duen a terme la congelació i que estan en desús.

LES CLAUS

  • Clíniques a Lleida: Hi ha tres clíniques que fan aquest procés a Lleida, una de les quals, Avantmèdic, amb només cinc anys de vida, encara no té problema amb els embrions congelats, però reconeix que en el futur sí que poden ser-ho.
  • Quatre opcions: La llei estableix que aquests embrions poden utilitzar-se per a tractaments posteriors, donar-los a altres parelles, que s’utilitzin per a investigació o que es destrueixin. 
  • Llei restrictiva: Segons els ginecòlegs, caldria modificar alguns criteris de la llei de reproducció assistida al considerar-los restrictius, com per exemple la destrucció d’embrions o que no pugui donar-se òvuls entre familiars. 

El 2014 van nàixer a Espanya 25.000 nadons in vitro

Segons la Societat Espanyola de Fertilitat, 25.000 nens van nàixer a Espanya el 2014 gràcies a tècniques de reproducció assistida, una tècnica que ha anat augmentant amb els anys, amb 116.000 fecundacions in vitro. Aquestes dades constaten que Espanya és el país d’Europa amb més procediments. Es calcula que hi ha més de 48 milions de parelles infèrtils a tot el món, sigui per un problema genètic o perquè l’edat a la qual es vol concebre per primera vegada s’ha retardat.

tracking