SEGRE

ENTREVISTA

Carme Ruscalleda: «La cuina és producte i idees; Lleida ho té tot»

La multipremiada cuinera imparteix una xarrada amb motiu dels 25 anys de l’Escola d’Hoteleria lleidatana i defensa els productors locals, que “s’han de protegir”

«La cuina és producte i idees; Lleida ho té tot»

«La cuina és producte i idees; Lleida ho té tot»

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Què els ha explicat als estudiants de l’Escola d’Hoteleria?

La Catalunya gastronòmica es troba en mans d’aquests joves que s’estan formant. Per aquesta raó, considero que els que estem actualment al capdavant d’equips humans hem de trobar temps per atansar-nos a aquests joves per dir-los que l’hostaleria no és un camí fàcil, però que és molt emocionant, perquè et permet aprendre cada dia. El públic ve als restaurants a dinar i a sopar, però també vol divertir-se.

La ‘Guia Michelin’ va atorgar la setmana passada una estrella a tres restaurants lleidatans. Quina opinió li mereix?

L’estrella Michelin és molt bona per a l’establiment que se l’ha guanyat, no li ha caigut. Reconeix una manera de treballar que valora el detall. Això és bo per a la casa que l’ha rebut, per a l’entramat de producte que l’alimenta i per a tot el sector, perquè anima el professional a buscar noves idees, a posar sentiment a la seua feina, detall, compromís.

Per què hi ha tan poques dones amb estrella Michelin?

Perquè hi ha menys dones al capdavant dels restaurants. Justament a la gala tothom es preguntava on són les dones, per què no pugen a l’escenari. Hi ha una frase de Ferran Adrià que és molt sàvia i que diu que hi haurà tantes estrelles com dones decideixin tenir-la, és a dir, les dones han de fer un pas al capdavant i posar-se a dirigir equips humans. Fins al moment encara hi ha més homes que ho fan.

Quina opinió té de la cuina lleidatana?

Per a mi la cuina és producte i coneixement. A Lleida, disposeu de les dos coses. La gastronomia és la postal amable d’un país, d’un territori, ens presenta al món. Per això no hem de parar de treballar i posar-li idees autèntiques.

Quin producte destacaria de Lleida?

La fruita. La marca Lleida és garantia de qualitat. També els formatges i els embotits. Teniu un paisatge que arrossega la gent i un bon rebost. El repte ara és posar idees noves, aprofitar els valors de tradició i de producte i no parar de treballar per fer-los encara més interessants. La gastronomia és l’excel·lència de les coses bones. Aquí les coses bones ja les tenim i s’ha de treballar per projectar-les.

Vostè valora molt els productes de proximitat.

Valoro els productes i els productors i crec que els cuiners tenim el deure de protegir-los, perquè es guanyin bé la vida i segueixin amb la seua feina.

Vint-i-cinc anys formant cuiners a Lleida La xarrada de Ruscalleda és un dels actes que l’Escola d’Hoteleria i Turisme de Lleida ha organitzat al llarg d’aquest 2016 per commemorar el 25è aniversari. El centre, ubicat a la Caparrella, va nàixer l’any 1990 i en el dia d’avui té 260 alumnes que cursen estudis de cuina, pastisseria, direcció de cuina o gestió d’allotjaments turístics.

tracking