SEGRE

TECNOLOGIA

El creador de Linux critica a les universitats per imposar ús de software privatius

Qualifica programes com Windows o Mac de "sistemes d’opressió i espionatge injust"

El creador de Linux critica a les universitats per imposar ús de software privatius

El creador de Linux critica a les universitats per imposar ús de software privatius

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El considerat com a fundador del moviment pel programari lliure al món i creador del sistema operatiu GNU-Linux, Richard Stallman, ha criticat a les universitats per "imposar l’ús de software privatius" i ha instat els governs a reemplaçar-los pels lliures.

Stallman, que ha pronunciat a la Universitat de Salamanca (USAL) la conferència titulada "El programari lliure en l’ètica i a la pràctica", ha qualificat als software privatius de suports com Windows o Mac de "sistemes d’opressió i espionatge injust".

Una opinió que, en declaracions als periodistes, ha argumentat en el sentit que "sotmeten els seus usuaris al poder del seu propietari perquè tenen el control complet del codi de programa i els usuaris no poden sortir del camí imposat".

Així mateix, ha defensat el programari lliure per donar als usuaris "el control del programa", mentre que el privatiu "li dóna a més al propietari la temptació de sotmetre encara més els usuaris introduint funcionalitats malèvoles al codi".

Stallman ha criticat les universitats que "imposen l’ús de programes privatius per connectar-se als serveis de Google" i ha advocat per corregir a causa que, segons les seues paraules, l’ús dels serveis de Google viola la privacitat dels estudiants.

Al seu entendre, els governs i els Estats han de ser els que "reemplacin tot pel programari lliure", i encara que ha reconegut que aquest treball pot durar "molts anys" ha fet una crida per "començar ja".

No obstant això, ha reconegut que "el programari lliure no garanteix la privacitat", però ha afegit que els usuaris "poden assegurar-se que no els espien i poden bloquejar un canal d’espionatge".

tracking