SEGRE

CULTURA TRADICIONS

La Vall de Boí celebra el seu segell

Commemora el primer any de la declaració de les falles i el setzè del romànic com a Patrimoni de la Humanitat per la Unesco || Avui es presenta la càtedra de la UdL inspirada en la festa del foc

Encesa de falles ahir davant de Sant Climent de Taüll per commemorar el primer aniversari.

Encesa de falles ahir davant de Sant Climent de Taüll per commemorar el primer aniversari.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Sant Climent de Taüll va ser l’escenari ahir de la celebració del primer aniversari de la declaració de les falles del Pirineu com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco, l’1 de desembre del 2015. La festa es va avançar un dia per fer-la coincidir amb els setze anys de la declaració del conjunt d’esglésies romàniques de la Vall de Boí com a Patrimoni de la Humanitat, el 30 de novembre del 2000. I per commemorar aquestes dos efemèrides, res millor que una encesa de set falles que recorre les diferents generacions de què es nodreix aquesta tradicional festa pirineica.

Així, es van escollir fallaires de més edat, que són els que han mantingut la tradició en els anys difícils; joves, que són els encarregats de portar les falles actualment, i nens, que seran el futur de la festa. Durant la celebració, l’alcalde de la Vall de Boí, Joan Peralada, va assenyalar que tenir dos declaracions de Patrimoni és per estar-ne “molt orgullosos”, i va afegir que els visitants s’han incrementat notablement aquest estiu per disfrutar de la festa del foc.

Homenatge amb set fallaires de totes les edats per reivindicar el futur d’aquesta tradició

Per celebrar els setze anys de la declaració del romànic, es va portar a terme una jornada de portes obertes per veure el mapping que recrea els frescos originals dins de l’absis major de Sant Climent i el presbiteri de la nau central. La pintura original està datada al segle XII i actualment es conserva al Museu Nacional d’Art de Catalunya, a Barcelona.

El mapping de Taüll aplica les últimes tecnologies audiovisuals a l’art romànic. La celebració del primer aniversari de les falles continuarà avui amb la presentació a Lleida de la càtedra Educació i Patrimoni Immaterial del Pirineu, de la Universitat de Lleida, amb l’objectiu de desenvolupar accions innovadores i assessorament a projectes i programes aplicats al Pirineu.

Les falles de València, nou Patrimoni ImmaterialLes falles de València es van convertir ahir en Patrimoni Immaterial de la Humanitat, un reconeixement global amb el qual la Unesco vol protegir els oficis singulars tradicionals d’una de les festes més internacionals d’Espanya. El Comitè Intergovernamental per a la Salvaguarda del Patrimoni de la Unesco, reunit a Addis Abeba, va decidir incloure les falles a la seua llista de béns immaterials, després d’iniciar el procés l’any 2011, al considerar-les una expressió de “creativitat col·lectiva” que “salvaguarda les arts i els oficis tradicionals”. Segons la Unesco, les falles, transmeses en el si de les famílies, reforcen la cohesió social i afavoreixen la creativitat col·lectiva de les comunitats. Per celebrar-ho, la Junta Central Fallera va celebrar ahir a la nit una plantà d’una falla al tombe al peu de les Torres de Serrans de València.

Encesa de falles ahir davant de Sant Climent de Taüll per commemorar el primer aniversari.

Encesa de falles ahir davant de Sant Climent de Taüll per commemorar el primer aniversari.

tracking