SEGRE

SALUT BIOMEDICINA

Identifiquen cèl·lules que creen metàstasis vinculades al greix

Un estudi demostra que el bloqueig de la proteïna CD36 les redueix

L’investigador i cap del grup d’IRB, Salvador Aznar.

L’investigador i cap del grup d’IRB, Salvador Aznar.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un estudi de l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB) de Barcelona liderat per l’investigador Salvador Aznar Benitah ha identificat les cèl·lules d’un tumor capaces d’iniciar metàstasi a través d’un marcador específic, la proteïna CD36, que s’encarrega de capturar i internalitzar àcids grassos. El treball, publicat a la revista Nature, també demostra que aquells tumors que no tenen CD36 no desenvolupen metàstasi i que bloquejar la proteïna redueix dràsticament les metàstasis ja establertes, segons va informar el centre. Els investigadors han trobat les cèl·lules metastàtiques CD36 positives en mostres de pacients amb carcinomes orals amb diferent grau d’agressivitat, proporcionades per l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona, que ha col·laborat en l’estudi. Als tumors analitzats, només entre 50 i 100 cèl·lules serien les que iniciarien el procés de metàstasi, a banda d’observar que afegir CD36 a tumors que no provoquen metàstasi, aquesta s’acaba produint. Els investigadors han comprovat que l’efecte de CD36 sobre metàstasi és el mateix en melanoma i càncer de mama luminal, i anàlisis estadístiques de mostres de pacients demostren la mateixa dependència de CD36 per la metàstasi de diversos tipus de tumors, com el carcinoma d’ovari, el de bufeta i el de pulmó. “No ho hem comprovat encara per a tots els tumors, encara que proposem que CD36 és un marcador general de cèl·lules metastàtiques, el primer del qual jo tinc constància que sigui tan específic de metàstasi”, va expressar Aznar, que és cap del grup Cèl·lules Mare i Càncer de l’IRB Barcelona.

En l’estudi també s’ha investigat si una dieta rica en greixos tenia algun efecte directe en la metàstasi i s’ha observat que els ratolins amb una dieta rica en greixos pateixen metàstasis més agressives.

Els investigadors van donar als ratolins una dieta rica en greixos, un 15 per cent més del consum normal, i van inocular un tipus de càncer oral pel qual, en condicions normals, el 30 per cent dels ratolins desenvolupava metàstasi, un valor que va ascendir al 80 per cent amb la nova dieta.

tracking