SEGRE

TRADICIONS NADAL

Sant Guim ja ultima el pessebre

Oferirà sis funcions que començaran aquest diumenge i les entrades es podran comprar per internet || La Marinada busca un espai alternatiu per no haver de llogar a l’ajuntament el local

La vicepresidenta de l’IEI, Rosa Pujol (esq.) amb alguns dels organitzadors del pessebre de Sant Guim.

La vicepresidenta de l’IEI, Rosa Pujol (esq.) amb alguns dels organitzadors del pessebre de Sant Guim.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El pessebre de Sant Guim de la Plana s’ha convertit, amb 34 escenes i 30 oficis antics, en un dels més emblemàtics de Lleida. Ja ho té tot a punt per iniciar, diumenge, la 34a edició, per a la qual per primera vegada es podran comprar entrades a través d’internet. Fins al 15 de gener se succeiran sis funcions. Així ho va explicar ahir Jaume Oliva, un dels responsables de La Marinada, entitat organitzadora de l’esdeveniment que transforma totalment aquesta petita població i les cases, ja que les escenes es porten a terme a moltes entrades particulars. De fet, en l’organització participen unes 300 persones, una dada significativa en una població de setanta i per la qual aquests dies passen unes 5.000, assegura Oliva. Enguany s’homenatjarà una de les fundadores, que va morir recentment.

El que no és nou és la calma tensa amb el consistori, situació que fa uns anys va estar a punt de posar fi al pessebre encara que el 2011 van firmar en públic la pau. Aquest any, La Marinada ha buscat un lloc alternatiu al local social per a la infraestructura del pessebre, arran que l’ajuntament hagi establert el pagament d’un lloguer per utilitzar-lo. Això suposaria, per a l’entitat, haver de desemborsar uns 2.700 euros que, segons afirmen els organitzadors, no poden assumir.

Vinaixa estrena caganer i Sudanell es queda enguany sense escenificacióEl mapa dels pessebres vivents lleidatans va canviant amb els anys. Mentre que algunes localitats cada Nadal incorporen noves propostes, altres deixen de representar-los. En el cas de Vinaixa, aquest diumenge en celebrarà la quarta edició i s’ubicarà al centre històric, al carrer del Forn. De moment, hi treballen mig centenar de persones que preveuen diversos oficis i, com a novetat, estrenaran la figura del caganer. Estarà obert des de les 18.00 fins a les 20.00 hores. L’altra cara de la moneda és Sudanell, que deixa de representar el seu després de 21 edicions. “Falta gent jove al capdavant”, va dir ahir la seua presidenta, Mercè Borràs. “Començàvem a treballar el 15 de novembre, cada tarda i els caps de setmana i els festius, tot el dia. Hi ha moltíssima feina al darrere”, va afegir. Rocafort de Vallbona també va deixar de celebrar el pessebre l’any passat i aquestes festes tampoc l’inclouran. Sí que ho faran els responsables de l’associació L’Hangar dels Magraners, que prepara el pessebre vivent per als dies 25 i 26 de desembre amb més de 150 figurants. Aquest pessebre existeix des del 1964, encara que amb alguns anys de descans. La 18a edició del pessebre vivent de Linyola tindrà 4 representacions, i l’última tornarà a incloure una sessió diürna amb l’actuació del grup local Teclam’s, que interpretarà a cappella Estel de safrà, guanyadora del primer concurs de Nadales de Linyola.

tracking