SEGRE

CULTURA

Vida lluny del mundanal soroll

El Cogul, Llardecans, Montenartró o Bausen, alguns dels protagonistes del llibre ‘Microcatalunya’

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

A Catalunya, país de gairebé 1.000 municipis, n’hi ha 332 de menys de 500 habitants. Són els anomenats ‘micropobles’, dels quals Lleida en té una gran part. Ara el periodista Marc Serena i el fotògraf Edu Bayer els han recollit en un llibre amb què busquen donar a conèixer com és la vida als antípodes del frenètic urbanita.

Han passat gairebé cinquanta anys des que l’escriptor Josep Vallverdú i el fotògraf Ton Sirera descriguessin el paisatge físic i humà de Catalunya i el plasmessin en el projecte editorial Catalunya Visió, que va començar a publicar-se el 1968. El 2014, el periodista Marc Serena i el fotoperiodista Edu Bayer van decidir descobrir com era la vida lluny de les ciutats, als pobles petits, de menys de 500 habitants, els anomenats micropobles. D’aquí va sorgir una pàgina web i ara acaben de publicar el llibre Microcatalunya. Un viatge pels pobles més petits (Edicions Sidillà).

A Catalunya hi ha 332 d’aquests municipis i ells n’han reflectit mig centenar. Això sí, ho han fet amb una mirada molt particular: els testimonis de veïns, que es converteixen al seu torn en un retrat de l’estil de vida d’una època a punt de desaparèixer de pràcticament totes les comarques. A Lleida, el llibre reflecteix històries de municipis com el Cogul, Llardecans (on estava previst que el llibre es presentés ahir), Maldà, Montblanquet, Sanaüja, Vilanova de l’Aguda, Llimiana, Eth Pradet, Bausen, Arres i Montenartró, Lles de Cerdanya o Pinell de Solsonès. Sens dubte, vides singulars, potser com totes, però a les quals no sempre es fa atenció.

Un viatge de set mesos i 14.000 quilòmetres per tot CatalunyaEl periodista Marc Serena (Manresa, 1983) és autor de La volta dels 25, considerat per la guia Lonely Planet el millor blog de viatges en llengua no anglesa. Ha publicat diversos llibres. El fotoperiodista Edu Bayer (Barcelona, 1982) col·labora en publicacions internacionals com The New York Times. El 2014 van començar a recórrer 14.000 quilòmetres de Catalunya durant 7 mesos en una furgoneta dels 80.

tracking