SEGRE

equipaments

L'Observatori Astronòmic del Montsec descobreix el seu primer exoplaneta

La troballa ha estat possible gràcies als tres telescopis del projecte XO instal·lats als Estats Units, a les Illes Canàries i a Àger

Il·lustració artística d'un exoplaneta que orbita molt a prop de la seva estrella.

ExoplanetaNASA, ESA i G.Bacon (STScl)

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Observatori Astronòmic del Montsec (OAdM) ha participat per primera vegada en el descobriment d’un exoplaneta, és a dir un planeta que orbita una estrella diferent del Sol, i per tant fora del Sistema Solar, segons ha informat el centre aquest dilluns.

L’any 2012 l’Institut del Telescopi Espacial Hubble va incloure l’OAdM en el projecte XO que té com a objectiu trobar exoplanetes gegants que girin al voltant d’estrelles brillants. El descobriment s’ha publicat a la revista Astronomical Journal.

“Els instruments XO de Utah als Estats Units, l’Observatori del Teide a les Illes Canàries i el de l’observatori del Montsec a Catalunya actuen coordinadament com si es tractés d’un únic telescopi” ha explicat Kike Herrero, astrònom de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC).

“Des de l’OAdM no només hem participat en el descobriment del XO-6b amb l’instrument XO” assenyala Herrero, “sinó que, a més, el nostre telescopi Joan Oró ha participat en la caracterització del nou exoplaneta”.

XO-6b és un Júpiter calent. Això vol dir que és un planeta molt gran, que fa dues vegades la massa de Júpiter i també duplica la seva mida; i calent perquè està molt proper a la seva estrella. L’estudi d’aquest sistema permetrà conèixer més coses sobre la dinàmica i les interaccions del planeta i la seva estrella. Herrero també ha explicat que l’atmosfera de XO-6b pot resultar molt interessant ja que es detecta més calenta i més inflada del que prediuen els models en aquest tipus d’exoplaneta.

tracking