SEGRE

CENTENARIS

Pere Forcat, de Torres de Segre, complirà el Nadal número 109

Pere Forcat, a la imatge al costat de la seua filla Enriqueta, complirà 109 anys demà.

Pere Forcat, a la imatge al costat de la seua filla Enriqueta, complirà 109 anys demà.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“Tinc unes ganes de tornar a sortir de casa!” A Pere Forcat, que demà complirà 109 anys, se li fa molt llarga la convalescència per una lleu inflamació de vesícula. La seua filla Enriqueta reconeix que torna a ser el de sempre, “però fa molt fred per sortir al carrer tan aviat”.

Li demana paciència fins després de Nadal i ell accepta de mala gana. Un llunyà 23 de desembre del 1907 van nàixer tres nens a Torres de Segre. “Els altres dos fa molt temps que van morir”, explica el Peret de Cal Perxi, com se’l coneixia de jove.

L’any passat hi havia 436.029 habitants a Lleida. Ara són 434.041, un total de 1.988 menys

La solitud és el preu de tenir una vida tan llarga. “Dels quatre que jugàvem al dòmino al bar dels jubilats els últims anys, ja només quedo jo”, lamenta. “I això que tots eren més joves.”

Però aquest fuster que va treballar en la construcció de l’anomenat Pont de Ferro de Sevilla, que va inaugurar Alfons XIII el 1926, i a l’Exposició Universal de Barcelona del 1929, és optimista. “Si he viscut tant és perquè em prenc les coses amb calma i perquè procuro pensar més en el present que en el futur”, assegura. Encara que també cal dir que la genètica acompanya.

Els dos germans grans del Pere van nàixer al segle XIX i van morir al XXI. Josep i Ramon Forcat van viure 105 i 102 anys, respectivament. “Sóc el més petit dels tres: d’edat i d’estatura, però al final els he guanyat”, diu amb un somriure murri. Li fan mal els genolls, “de tan desgastats”, apunta la seua filla, però no només es val per si mateix, sinó que cada dia llegeix el SEGRE de dalt a baix. I retalla les notícies sobre avenços mèdics. “Si volguessin fer-me infiltracions, jo crec que caminaria molt millor”, deixa caure. I és que amb la seua esposa Dolores, ja morta, formaven una compenetrada parella de ball. La troba molt a faltar.

Les comarques de Lleida perden població

Les comarques de Lleida han perdut gairebé 10.000 habitants des del 2012, l’any en què es va tocar sostre demogràfic amb 443.915 persones censades, segons dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat). La xifra que dóna el padró municipal el 2016 és de 434.041 habitants, amb la qual cosa hi ha 9.874 persones menys a la demarcació. També s’ha perdut població respecte a l’any passat. Així, el 2015 hi havia 436.029 habitants a les comarques de Ponent, la qual cosa suposa una pèrdua de gairebé 2.000 persones en un any. Per contra, la població resident a Catalunya el 31 de desembre del 2015 es va situar en 7.448.322 persones, 23.578 més que l’any anterior. O, el que és el mateix, un creixement del 3,2%, amb el qual es trenca la dinàmica dels tres anys anteriors.

Les dades fetes públiques ahir per l’Idescat també reflecteixen que el Pallars Jussà és una de les comarques que han perdut més població de Catalunya, un 13,8%. Una altra de les dades que dóna l’estudi és que a la província de Lleida hi ha un total de 138 persones que tenen 100 o més anys, de les quals 108 són dones i 30 són homes. En el conjunt de Catalunya, hi va haver més naixements que defuncions el 2015, amb un creixement natural de 5.584 persones. També ha sigut positiu el saldo migratori.

tracking