SEGRE

NADAL

La clau per encertar amb els regals del Dia de Reis: Menys és més

Els comerciants de joguines esperen recuperar aquest any les xifres de vendes anteriors a la crisi

Una botiga de joguines

Una botiga de joguinesSegre

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

"Menys és més" és la frase utilitzada pels experts per animar els pares a evitar l’excés de regals en el Dia de Reis amb l’objectiu que els més petits aprenguin a valorar-los i puguin gaudir-ne plenament.

En aquesta campanya nadalenca, l’Associació Espanyola de Fabricants de Joguets espera recuperar les xifres de vendes anteriors a la crisi econòmica i assolir el 2016 un creixement del 7 per cent respecte a 2015.

Els joguets estrella són les nines que aprenen a parlar amb els infants, els jocs de taula, les mascotes interactives, els vehicles muntables i els corre-passadissos per a nens de zero a tres anys, segons els fabricants.

"Ens passem en la quantitat de regals, en els entorns familiars amplis d’avis, oncles i cosins i no pensem massa en la qualitat", afirma la coach i consultora Noelia López-Cheda, que convida a reflexionar sobre el que els nens poden necessitar per la seua edat i no deixar-se portar com de bé que quedarà un gran nombre de paquets.

Abans d'apostar pels videojocs, que l’únic que fan és "alterar el cap", López-Cheda recomana els jocs que els permetin interactuar i compartir el temps amb altres persones.

"Hauríem de tenir en compte que, en general, els adults tenim una capacitat extraordinària per adaptar-nos ràpidament al que tenim al voltant. Deixem de sorprendre’ns amb molta velocitat. Anhelem alguna cosa, però quan ho aconseguim ens acostumem molt ràpid i els nens, moltíssim més", explica.

Per evitar que l’emoció els duri a penes uns segons, la consultora planteja que "hi hagi menys regals perquè els valorin més".

El nombre adequat de regals, segons la seua opinió, dependrà del sentit comú de cada família, de les persones que intervinguin, del seu significat, del seu valor sentimental o de l’esforç que hagin suposat.

El psicòleg Alberto Soler coincideix a assenyalar que, "de vegades, els nens s’ajunten amb tants regals que acaben saturats, no saben a què atendre i cada regal addicional el que fa és devaluar la resta".

Soler subratlla que l’excés els impedeix disfrutar veritablement de res perquè no poden fer atenció a tot i han de deixar de banda algunes coses.

Per això, destaca, "l’important és que hi hagi coordinació en la família, que hi hagi comunicació, que hi hagi una negociació i que hi hagi un acord sobre qui fa quin tipus de regals per evitar la saturació".

A més de joguets o objectes per portar al col·legi, es poden regalar experiències, sensacions i plans, com entrades per a un espectacle o un berenar amb els oncles o els avis, suggereix Soler.

Per als més petits, aconsella els jocs de construcció o els puzles, perquè estimulen la seua creativitat, i advoca per introduir el més tard possible els jocs electrònics o informàtics.

En el cas dels adolescents, indica, quan es tracta del primer dispositiu tecnològic, "mai de la vida no s’ha de regalar sense que vingui acompanyat d’un contracte amb els pares, en el qual s’estipuli quan es pot utilitzar, sota quines condicions i en quin moment es pot arribar a perdre temporal o definitivament el dret d’ús d’aquest dispositiu".

"No passa res perquè un nen tardi una mica més que els seus amics en tenir un telèfon o una 'tablet'. No es traumatitzarà i potser aprendrà a disfrutar d’altres coses", remarca el psicòleg.

Ambdós consideren que un llibre és un regal "fantàstic" perquè "hi ha mil opcions, afavoreix el desenvolupament de la imaginació i l’adquisició de velocitat lectora".

En el cas dels nens més petits que no saben llegir, un llibre implica compartir temps amb els seus pares, amb els seus avis o amb altres familiars. 

tracking