SEGRE

POLÍTICA OBITUARI

Mor l’expresident portuguès Mário Soares

Va ser una figura política decisiva en la transició democràtica del país lusità || L’exmandatari va morir a Lisboa als 92 anys

Imatge d’arxiu de l’expresident socialista de Portugal Mário Soares.

Imatge d’arxiu de l’expresident socialista de Portugal Mário Soares.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’històric dirigent socialista i expresident lusità Mário Soares va morir ahir als 92 anys a l’hospital de la Creu Roja de Lisboa, on estava ingressat des del 13 de desembre, segons van informar fonts del centre. L’exmandatari va ser hospitalitzat en situació crítica i es va mantenir inconscient durant tres dies, encara que, després d’experimentar una millora, va abandonar les cures intensives el 23 de desembre. La Nit de Nadal, el seu estat de salut va empitjorar de forma sobtada i va ser traslladat de nou a l’UCI, i dos dies després va caure en coma profund. Mário Soares, president de Portugal entre els anys 1986 i 1996, està considerat una de les figures polítiques portugueses més importants dels últims anys per la seua decisiva participació en la transició a la democràcia quan la Revolució dels Clavells va posar fi a la dictadura portuguesa (1926-1974). Fundador del Partit Socialista (PS), Soares va ser, a més, primer ministre de Portugal en dos fases (1976-1978 i 1983-85) i president del país en un període en el qual es va produir la seua entrada a la Unió Europea.

Les reaccions a la mort de l’exmandatari lusità no es van fer esperar. D’aquesta forma, el rei Felip VI va transmetre per telegrama el seu “profund sentiment de dol” a l’actual president portuguès, Marcelo Rebelo. Mariano Rajoy, en el seu compte de Twitter, va descriure Soares com un “gran europeista i home decisiu en la democràcia lusitana”, i Carles Puigdemont, també a Twitter, es va mostrar “trist per la mort d’un gran demòcrata i bon amic de Catalunya”. Altres personalitats, com l’expresident Felipe González, el conseller d’Exteriors Raül Romeva, l’exlehendakari Patxi López, l’expresident de Portugal Aníbal Cavaco o el president francès, François Hollande, també van expressar la seua tristesa per la mort de Soares.

tracking