SEGRE

CONSUM

Els lleidatans perden fins a 10 milions cada any per no apagar els aparells elèctrics

La funció ‘stand by’ dels aparells elèctrics suposa una despesa anual de 30 a 60 euros per llar, fins al 12% de la factura || En el conjunt de la província podria arribar als 10 milions a l’any

Els televisors en mode ‘stand by’ poden arribar a gastar uns 5 euros anuals, segons les dades de l’OCU.

Els televisors en mode ‘stand by’ poden arribar a gastar uns 5 euros anuals, segons les dades de l’OCU.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Consumeixen els aparells elèctrics quan s’apaguen només amb el comandament a distància? Quant gasten si es queden en aquesta anomenada funció de stand by (en espera)? Sí i segurament molt més del que la majoria de la població creu són les respostes a aquestes dos preguntes.

I és que el conegut com a consum fantasma (aquell que es produeix quan no apaguem del tot els aparells i aquests es queden permanentment connectats a la xarxa encara que no els utilitzem) representa entre un 7% i un 12% del total de la factura elèctrica anual d’una llar, que suposa entre 30 i 60 euros a l’any (en funció del nombre de dispositius i de la tarifa elèctrica contractada). Aquesta xifra podria arribar als deu milions d’euros sumant la despesa de les 170.000 llars de la província de Lleida.

Televisors, videoconsoles, aires condicionats, descodificadors o ‘routers’, els que més consumeixen

“És un consum energètic que pensem que no existeix però que és allà i que va impactant a la factura, encara que no de forma significativa”, explica Lluís Morer, responsable del programa d’eficiència energètica de l’Institut Català d’Energia. I amb el preu de l’electricitat a l’alça, qualsevol possibilitat d’estalvi és bona per a les llars. Per això s’ha de prestar especial atenció a tots aquells aparells que han inundat les nostres sales d’estar de comandaments a distància com són el televisor, el router, la videoconsola, l’aire condicionat, el descodificador o el home cinema i que compten amb aquesta funció stand by que ens ha fet la vida més còmoda a l’hora d’encendre’ls i apagar-los però que també ens fan consumir (una mitjana de 5 watts) quan realment no estan funcionant.

Parlem d’aquells que quan els apaguem es queda un llum encès o ens mostren contínuament l’hora”, apunta Morer. Encara en un nivell inferior, també tenen un consum fantasma alguns microones, telèfons sense fil, impressores o cafeteres. També gasten els carregadors que deixem endollats, sense l’aparell en qüestió o amb aquest totalment carregat, malgrat que aquest cas és tan mínim (aproximadament cinquanta cèntims a l’any) que no arriba a ser considerat com a consum fantasma.

En qualsevol cas, alguns consells bàsics com poden ser endollar aquests aparells a una base d’endolls amb interruptor per apagar-los amb un sol gest o tenir en compte la funció stand by a l’hora de comprar-los pot permetre’ns estalviar en alguns casos fins a seixanta euros anuals. “Tot acaba sumant i són hàbits molt senzills de posar en pràctica a la nostra vida quotidiana i que està bé que tothom conegui”, assegura Morer. I tot plegat sense tenir en compte que, a més, contribuïm a reduir la contaminació ja que, com qualsevol altre consum, genera un impacte mediambiental.

alguns consells

  • Desconnexió total. Quan es parla d’estalvi energètic, sens dubte, el millor dels consells és de desconnectar els aparells del tot sempre que això sigui possible.
  •  
  • Base d’endolls. Un altre dels consells que donen els experts en aquest tema és utilitzar una base d’endolls amb interruptor. D’aquesta manera, podem tenir aquí els aparells que no han d’estar encesos sempre necessàriament i amb només un pas es desconnecten totalment del corrent.
  •  
  • Temporitzador. Una possibilitat més per evitar l’anomenat consum fantasma és la utilització dels temporitzadors, una espècie de programadors. Així, els aparells s’apagaran quan no els necessitis o pots fer que s’encenguin quan estiguis a punt d’arribar a casa, sense necessitat que estiguin en marxa de forma continuada.
  •  
  • El moment de la compra. També és molt útil comprovar els aparells abans de comprar-los i tenir en compte el factor del consum stand by. Si tenen un llum sempre encès o una pantalla amb un rellotge permanent serà un dispositiu propens al consum fantasma.
  •  
  • La cultura de l’estalvi. Comprar els models d’electrodomèstics més eficients o utilitzar mesuradors de consum també ajuden a controlar la despesa en electricitat.
Els televisors en mode ‘stand by’ poden arribar a gastar uns 5 euros anuals, segons les dades de l’OCU.

Els televisors en mode ‘stand by’ poden arribar a gastar uns 5 euros anuals, segons les dades de l’OCU.

tracking