SEGRE

ANIMALS INICIATIVES

Una alternativa per cuidar animals

Protectores de Lleida busquen famílies d’acollida per fer-se càrrec de gossos, generalment malalts, cadells o a l’hivern || Temporal o indefinit i les despeses les assumeix l’entitat

La família de Linyola que acull el Teo, un gos de 8 anys que ha estat operat del cor.

La família de Linyola que acull el Teo, un gos de 8 anys que ha estat operat del cor.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Adoptar ja no és l’única opció per cuidar algun dels gossos que viuen a les protectores d’animals de la província. I és que algunes d’aquestes entitats han començat a oferir els últims anys la possibilitat d’acollir-los, de manera temporal o indefinda, i pràcticament sempre amb les despeses a compte de la protectora.

Acostumen a ser majoritàriament cadells (per als quals una llar és la millor manera d’evitar que contreguin malalties) o gossos que estan malalts i requereixen un entorn més confortable per poder portar a terme el tractament.

“Molts són els que anomenem gossos invisibles, que ningú vol adoptar. Nosaltres ens fem càrrec del xip, les vacunes, l’esterilització...”, explica Lydia Argilés, de la protectora lleidatana que porta el seu nom i que tramita cada any més de mig centenar d’acollides.

“Costa trobar famílies d’acollida i per això solem fer crides a través de les xarxes socials”, explica Charo, d’Amics dels Animals del Segrià, que també es fa càrrec del pinso i la medicació mentre dura l’acollida. Aquesta entitat va posar en marxa fa dos anys el projecte Casa de llit calent, pel qual promouen acollides durant l’hivern perquè els gossos grans o més necessitats puguin passar el fred en una llar.

Però no sempre les acollides són temporals. A la Societat Protectora d’Animals de Tàrrega en tenen dos tipus. El primer és de caràcter temporal i és freqüent en casos de malalties o operacions.

En el segon, l’acollida és indefinida, si bé la protectora es fa càrrec de les despeses, que en alguns casos poden ser més de cent euros mensuals. Aquestes acollides indefinides (l’entitat de Tàrrega té set animals en aquesta situació) són habituals en gossos ja grans amb tractaments continus.

Però no totes les protectores comparteixen l’opció de l’acollida. El refugi de Benavarre, de l’Alt Urgell i Cerdanya, només ho fa amb “caràcter excepcional”. “Perjudica psicològicament l’animal perquè quan torna al refugi és un nou abandó per a ell”, explica l’encarregat, David Rosso.

les claus

  • Diverses opcions d’acollida: Les acollides poden ser de cadells,  gossos malalts o grans, de diversos mesos, de caps de setmana o durant l’hivern, entre altres opcions. 
  • El 70% acaba adoptant: Les protectores calculen que el 70% de famílies d’acollida acaba quedant-se el gos. 
  • Evitar el col·lapse: L’opció de l’acollida també permet a les gosseres combatre el col·lapse que pateixen moltes.

ANNA Acolliran un gos a Linyola Anna i la seua família, de Linyola, han decidit convertir- se en família d’acollida per al Teo, un gos bretó de vuit anys que té leishmaniosi i recentment ha estat operat del cor. Ho han fet perquè es van enamorar de la seua història. “La nostra filla de nou anys, Manela, feia molt temps que demanava de forma insistent tenir un gos. Vam veure que no es tractava d’un caprici i vam decidir posar-nos en contacte amb protectores d’animals”, explica l’Anna, que assegura que es van quedar impressionats amb la gran feina que porten a terme aquestes entitats. Casualment van conèixer el Teo, “un gos invisible que necessita calor humana i una vida tranquil·la que nosaltres podem donar-li”, assenyala l’Anna. “També és fonamental per a nosaltres poder comptar amb el suport dels professionals de la protectora, ja que som novells cuidant gossos”, afirma. Actualment, el Teo està amb una família d’acollida temporal, però aquest mateix dissabte es traslladarà a viure de forma indefinida a la casa d’Anna, Joan i Manela, a Linyola.

tracking