SEGRE

REINSERCIÓ CENTRES PENITENCIARIS

Funcionaris de la presó volen més reclusos a Lleida

El sindicat majoritari, CSIF, alerta que es necessiten cent interns per garantir el funcionament dels tallers productius de la presó de Ponent || Justícia factura vuit milions d’euros anuals

Imatge d’arxiu d’un taller del CIRE a la presó de Ponent.

Imatge d’arxiu d’un taller del CIRE a la presó de Ponent.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Falta mà d’obra als tallers productius de la presó de Lleida. Així ho ha denunciat el sindicat CSIF, majoritari a les presons, segons el qual es necessiten cent interns al Centre Penitenciari de Ponent per salvar l’empresa pública CIRE (Centre d’Iniciatives per a la Reinserció), que es troba en una situació “crítica”. Segons fonts d’aquest sindicat, la falta d’interns –actualment són 572, gairebé la meitat que l’any 2007– perjudica greument el treball productiu del CIRE, dependent del departament de Justícia, que factura a Lleida més de vuit milions d’euros cada l’any, la segona facturació més alta de tot Catalunya.

“Falten treballadors per mantenir els compromisos de Justícia amb els seus clients. En cas contrari, es podrien perdre contractes amb empreses de la zona i ocasionar un greu perjudici per als interns”, van afirmar fonts d’aquest sindicat. “Els presos veurien disminuir els seus ingressos econòmics, necessaris en molts casos per mantenir les seues famílies, i perdrien una segona oportunitat per formar-se i reinserir-se a la societat”, van afegir.

Els presos fabriquen als tallers del CIRE mobiliari per a les escoles catalanes, palets per a la campanya de la fruita, paraigües, coixins, vàters dels trens d’alta velocitat, etc. Gràcies al treball productiu del CIRE, els interns es formen com a soldadors, fusters o cuiners, entre altres professions.

El possible trasllat d’interns a Ponent a causa del pròxim tancament de la Model de Barcelona podria, en cas de produir-se, revertir aquesta situació (vegeu el desglossament).

La presó de Ponent compta actualment amb 572 interns (dades del departament a 11 de gener), molt per sota de la capacitat màxima, que és de 1.022 places. Es considera que la capacitat òptima és d’entre 700 i 800 interns.

La presó de Lleida continua registrant un descens de la població reclusa davant dels trasllats de presos a la nova presó de Mas Enric, a Tarragona, que s’afegeix a la reforma del Codi Penal que ja va fer que molts condemnats estrangers retornessin als seus països d’origen. La població reclusa ha anat descendint de manera progressiva en els últims anys i lluny queda la xifra històrica que va marcar l’any 2007, amb un total de 1.104 interns. En cas d’acollir més interns, des del CSIF reclamen un augment de la dotació de funcionaris d’uns vuitanta efectius.

El tancament de la Model podria portar 200 interns a Ponent El tancament de la presó Model de Barcelona podria suposar el trasllat d’uns 200 interns al Centre Penitenciari de Ponent. És una estimació del sindicat CSIF, mentre que la conselleria de Justícia no dóna xifres, encara que preveu repartir els interns entre diversos centres mentre no estigui construïda la nova presó a la Zona Franca. El conseller, Carles Mundó, va dir la setmana passada que la decisió de posar data al tancament del centre arribarà aviat i, un cop es decideixi, s’executarà “de forma immediata”. S’especula que podria ser a finals d’aquest any.

tracking