SEGRE

CLIMA ESTUDI

Alrten que les morts per cops de calor es multiplicaran per vuit el 2050

Un informe sobre el canvi climàtic de 140 autors, alguns lleidatans, alerta que les morts per cops de calor es multiplicaran per vuit el 2050 || Perjudicarà el turisme i l’agricultura

Lleida va viure l’estiu passat una onada de calor que va elevar els termòmetres per sobre dels 40 graus.

Lleida va viure l’estiu passat una onada de calor que va elevar els termòmetres per sobre dels 40 graus.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les onades de calor provocaran a mitjans de segle vuit vegades més morts que en l’actualitat a Catalunya. Si ara hi ha uns 300 morts a l’any, el 2050 es preveuen 2.500 morts per aquesta causa com a conseqüència de l’augment de la temperatura. Aquesta és una de les principals conclusions del Tercer informe sobre el canvi climàtic a Catalunya, que preveu un increment de la temperatura mitjana de fins a 1,4 graus i una reducció de la pluviometria de gairebé un 10%. Amb més calor i menys pluja, hi haurà conseqüències per a la salut de les persones, per a la producció agroalimentària, el turisme i el proveïment d’aigua, segons apunten els 140 autors de l’estudi, alguns dels quals són lleidatans.

L’informe, presentat ahir pel conseller d’Afers Exteriors, Raül Romeva, i el de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, està integrat per vint-i-quatre capítols sobre l’evolució del clima i la seua afectació en els sistemes naturals i humans. Les emissions catalanes de gasos amb efecte d’hivernacle han augmentat un 9,2% entre els anys 1990 i 2013 i han baixat lleugerament en els últims anys. Per la seua part, les pluges s’han reduït del 1950 al 2014 un 1,2% per dècada de mitjana a tot el país, mentre que al Pirineu han caigut un 2,4% i al Prepirineu, un 3,9%. El 2050 es podrien veure disminucions de fins a un 10% de mitjana en algunes zones a la primavera, l’estiu i la tardor, i creixeran els fenòmens torrencials, amb pluges molt intenses. Pel que fa a la temperatura, augmentaran les extremes, les onades de calor i les anomenades nits tropicals, amb mínimes per sobre dels 20 graus, i s’allargaran les sequeres. L’informe conclou que nens, ancians i persones amb patologies prèvies, a més de població amb un nivell socioeconòmic baix, són més vulnerables als efectes del canvi climàtic.

"l'aigua serà més escassa i cladrà canviar tècniques agrícoles"

JAUME LLOVERAS. Catedràtic de Producció Vegetal de la UdL i coautor de l'informe

Com han col·laborat des d’Agrònoms de la Universitat de Lleida amb l’informe sobre el canvi climàtic?

La nostra part, coordinada per Teresa Sebastià, ha estudiat la part agrícola, les pastures, els cultius, les indústries agràries, la producció dels gasos amb efecte d’hivernacle i la seua mitigació. Ha estat un privilegi el fet de poder participar en aquest estudi amb tants professionals i tants punts de vista diferents.

Quines són les conclusions principals a les quals han arribat després d’aquest estudi?

Com s’ha comentat de manera general, els principals efectes seran l’augment de la temperatura i una certa disminució de les precipitacions. Així doncs, hi haurà menys pluges i aquestes seran més irregulars. Si fa més calor, també es necessitarà més aigua, i aquesta caurà de manera més irregular, la qual cosa pot comportar problemes en la producció agrària, especialment la de secà.

Canviaran els cultius a Lleida amb aquests efectes del canvi climàtic?

Sí, en alguns llocs es podran produir uns cultius que abans no s’hi podien conrear i viceversa. És l’evolució de les espècies.

En quina direcció cal treballar per poder contrarestar-los al màxim possible?

Aquest informe és un toc d’atenció que ens ha de fer veure que l’aigua és un bé escàs i que encara ho serà més en el futur. Les tècniques agrícoles hauran de variar per poder estalviar aigua i també per intentar mitigar la producció de CO2 i dels gasos amb efecte d’hivernacle.

El turisme, sobretot el de neu, també patirà les conseqüències Els efectes del canvi climàtic també tindran conseqüències en les activitats humanes. El turisme de neu serà el que es veurà més afectat, per la baixa altitud d’algunes estacions d’esquí, la qual cosa provocarà que els esquiadors es concentrin en menys complexos hivernals, segons l’informe, que proposa que aquestes es converteixin en estacions de muntanya per aprofitar les instal·lacions tot l’any. Pel que fa al turisme de sol i platja, l’estudi apunta que no es preveu una reducció de l’atractiu turístic, però sí que avisa que caldrà anar amb compte amb el proveïment d’aigua i amb el manteniment de la sorra a les platges. També es pot perdre confort tèrmic durant les nits d’estiu, malgrat que podria allargar-se la temporada.

Lleida va viure l’estiu passat una onada de calor que va elevar els termòmetres per sobre dels 40 graus.

Lleida va viure l’estiu passat una onada de calor que va elevar els termòmetres per sobre dels 40 graus.

tracking