SEGRE

La pol·lució del trànsit baixa la capacitat d'atenció dels nens a curt termini

Retencions en una autovia.

La pol·lució del trànsit baixa la capacitat d'atenció dels nens a curt terminiSegre

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La contaminació procedent del trànsit disminueix la capacitat d’atenció dels nens a curt termini, segons un estudi realitzat per investigadors de l’Institut de Salut Global (ISGlobal) amb 2.700 de menors de la ciutat de Barcelona i que aquest dimecres publica la revista 'Epidemiology'.

Amb independència dels efectes que la contaminació atmosfèrica té sobre el desenvolupament neurològic a llarg termini, els investigadors de ISGlobal han demostrat que aquesta també té conseqüències a curt termini.

L’estudi mostra que els nivells diaris de diòxid de nitrogen (NO2) i carboni elemental (o carboni negre), dos dels contaminants associats al trànsit, produeixen fluctuacions en la funció de l’atenció en els menors.

El punt de partida d’aquest estudi era un treball anterior que havia establert una associació entre l’exposició dels nens a la contaminació atmosfèrica procedent del trànsit|tràfic i el desenvolupament de la funció de l’atenció i la memòria de treball a llarg termini.

Per tal de continuar endinsant-se en el coneixement sobre els efectes de la contaminació procedent del trànsit en el desenvolupament neurològic dels menors, en aquesta ocasió van plantejar un estudi de seguiment a uns 2.700 nens i nenes de prop de 300 aules de 39 col·legis de la ciutat de Barcelona.

Al llarg d’un any, els científics van realitzar quatre visites als escolars, en les quals van avaluar per mitjà de tests per ordinador quatre dominis diferents dels processos d’atenció.

Les dades obtingudes a través d’aquestes proves es van creuar amb mesuraments diaris dels nivells de NO2 i carboni elemental tant a l’exterior com a l’interior de les aules.

L’anàlisi dels resultats mostra que els increments en els nivells ambientals dels contaminants procedents del trànsit estan associats amb una disminució en tots els processos d’atenció dins de les aules.

Més concretament, els dies en què els nens i nenes van estar exposats a més nivells de contaminació van mostrar un retard equivalent a més d’un mes en la millora natural de la velocitat de resposta que es podria esperar com a conseqüència del desenvolupament amb l’edat.

"La resposta dels nens i nenes va ser més lenta i menys consistent en els dies amb nivells més alts de contaminació atmosfèrica relacionada amb el trànsit en l’ambient", ha resumit l’investigador de ISGlobal i catedràtic de Salut Pública la Universidad Pompeu Fabra (UPF) Jordi Sunyer.

"Desconeixem -ha afegit- l’impacte que pot tenir en els processos d’aprenentatge, encara que l’efecte estimat va ser modest a nivell individual, quan s’extrapola aquest tipus d’exposicions comunes amb efectes petits en la funció cognitiva a nivell poblacional, l’impacte és important".

Segons l’investigador, "estem davant d’una evidència més sobre la necessitat d’evitar la contaminació atmosfèrica en l’entorn dels centres escolars, i molt especialment la provinent dels vehicles dièsel".

tracking