SEGRE

ECOSISTEMA

La producció de mel cau en picat

Apicultors de Lleida alerten que s’ha reduït a la meitat en una dècada i que les abelles moren de forma precoç || El canvi climàtic, l’abellerol i els pesticides són les principals causes

Jordi Obiols, apicultor de Montant de Tost (Alt Urgell), manipulant plafons d’abelles.

Jordi Obiols, apicultor de Montant de Tost (Alt Urgell), manipulant plafons d’abelles.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els apicultors lleidatans han vist en els últims deu anys com la seua producció de mel ha descendit a la meitat. En una dècada, han passat de produir uns 30 quilos anuals per rusc a 15. Els seus enemics són diversos, però els principals són el canvi climàtic, els pesticides i l’abellerol, un ocell que es menja les abelles i impedeix que surtin dels ruscos. Així ho van explicar ahir diversos representants d’aquest sector, que van alertar que els efectes de la pèrdua d’abelles es notaran a llarg termini en l’agricultura. Lleida compta actualment amb uns 250 apicultors, dels quals 30 s’hi dediquen de forma professional. Josep Maria Claria, coordinador del sector apícola d’Unió de Pagesos, va explicar que el canvi climàtic i el descens de la pluviometria incideixen directament en la floració de les plantes.

Un altre factor molt important és l’efecte dels pesticides, que afecta directament la vida de les abelles, al morir més precoçment. Hi ha apicultors que assenyalen a les llavors modificades genèticament per combatre les plagues. I, finalment, està l’abellerol, un ocell insectívor que ve de l’Àfrica. Arriba a mitjans d’abril i es queda fins al setembre, època en la qual les abelles surten del niu per pol·linitzar les plantes. “El que ocorre amb aquest ocell és que les abelles no surten de les caixes, no treballen i no produeixen mel”, va explicar Claria. “Demanem a la Generalitat que ens indemnitzi per les pèrdues que ens provoca aquesta au, una espècie protegida per Brussel·les”, va afegir. En la mateixa línia, Josep Maria Bonet Ros, apicultor de Camarasa i president de l’Associació d’Apicultors Lleidatans, va assenyalar que el principal problema, a més del canvi climàtic, són els danys que causa l’abellerol, ja que provoca estrès entre les abelles i aquestes no produeixen mel.

Per la seua part, Miquel Àngel Guiu, apicultor dels Torms, va considerar que les abelles no corren perill mentre se’ls pari atenció i va assenyalar que els apicultors són un sector minoritari que necessita molt més suport. Les entitats ecologistes avisen del perill que suposa la desaparició del nombre d’abelles per a la humanitat, ja que tres quartes parts dels cultius de consum humà depenen de la pol·linització.

"LES ABELLES S'ESTAN MORINT PRECOÇMENT" Antoni Aresté. Apicultor de Seròs Està amenaçada, l’apicultura? No sé si les abelles estan en perill d’extinció, però sí que puc dir que en els últims anys la producció de mel ha baixat considerablement. Pot posar xifres? Fa uns deu anys trèiem entre 30 i 40 quilos de mel per caixa o rusc a l’any. Ara en produïm entre 15 i 18 quilos per caixa. Quina és la causa? Les abelles estan morint de forma precoç. Són insectes molt sensibles i que moren a causa dels herbicides que s’utilitzen en l’agricultura. També hi influeix el canvi climàtic, la falta de pluges... El seu sistema immunitari està debilitant-se i això les fa més vulnerables. Què s’hauria de fer? Utilitzar el mínim de pesticides possible, menys productes tòxics. Ha arribat a Lleida la vespa asiàtica? De moment no, però podria arribar-hi. Han tingut problemes amb aquest insecte per la zona de Girona. Què opina de l’etiquetatge? Opino que la mel ha d’anar clarament etiquetada perquè el consumidor sigui conscient del que compra. Un està en el seu dret de comprar mel procedent de la Xina, però ha de saber-ho.

El Parlament insta a especificar l'origen de la mel a l'etiqueta

La comissió d’Agricultura del Parlament va aprovar ahir la reclamació de JARC-COAG que insta el ministeri d’Agricultura a modificar la normativa d’etiquetatge de la mel perquè el consumidor pugui identificar clarament l’origen del producte.

Així, les dos entitats agràries van celebrar que tots els grups parlamentaris catalans recolzessin la seua petició, però van apuntar que “és només el principi” d’una tasca que ha de tenir continuïtat per aconseguir que sigui obligatori detallar a l’etiqueta el país d’origen de la mel.

Els partits amb representació a Madrid s’han compromès a tractar aquesta proposta al Congrés i al Senat. Segons JARC-COAG, en l’actualitat es permet a les envasadores etiquetar mels de fora de la UE ocultant els països en els quals han estat recollides, la qual cosa possibilita etiquetar barreges de mels sense identificar de la Xina, Ucraïna i l’Argentina, entre d’altres, mentre que als apicultors catalans se’ls obliga a identificar l’origen.

El sindicat alerta que l’auge que han experimentat les importacions de mels xineses, “de dubtosa qualitat i de baix preu”, en els últims cinc anys, han portat les organitzacions agràries a reclamar al Govern central canvis en l’etiquetatge, una mesura que també han aprovat els parlaments d’Andalusia, Aragó, Extremadura i la Rioja.

Els apicultors assenyalen que la Xina està “inundant” el mercat espanyol, gran productor però deficitari al no cobrir el consum intern, per la qual cosa insten a reflectir l’origen a cada producte.

Jordi Obiols, apicultor de Montant de Tost (Alt Urgell), manipulant plafons d’abelles.

Jordi Obiols, apicultor de Montant de Tost (Alt Urgell), manipulant plafons d’abelles.

tracking