SEGRE

PSICOLOGIA

Sis de cada deu empleats pateixen algun tipus d'estrès laboral i el 20% diu que està cremat

Sis de cada deu empleats pateixen algun tipus d’estrès laboral i el 20% diu que té la síndrome del ‘burnout’ || Irritabilitat, esgotament mental i físic i fins i tot depressió, algunes conseqüències

El sobreesforç de treball no remunerat pot provocar l’estrès laboral.

El sobreesforç de treball no remunerat pot provocar l’estrès laboral.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El ritme de vida propi de la societat industrialitzada i la creixent pressió en l’entorn laboral fan que sis de cada deu empleats (el 59 per cent) pateixin estrès laboral, segons les últimes dades de l’Institut Nacional d’Estadística.

Aquesta mena d’estrès apareix quan les exigències de l’entorn superen la capacitat de l’individu per fer-los front i pot manifestar-se de diverses formes. Segons els psicòlegs, pot provocar la saturació física i mental del treballador i generar diverses conseqüències que no només li afecten la salut, sinó també l’entorn més proper i la productivitat de les empreses.

Un pas més enllà de l’estrès es troba la coneguda com a síndrome del burnout (o síndrome del treballador cremat), que diuen patir el 20 per cent dels empleats europeus, segons un estudi de la Fundació Europea per a la Millora de les Condicions de Vida i Treball. Sobrecàrrega de feina, expectatives massa altes o falta de directrius clares per part de l’empresa són alguns dels factors que poden desencadenar aquesta síndrome (vegeu el desglossament vertical).

Si no s’hi posa remei, ja sigui per part del mateix treballador de l’empresa, l’estrès laboral pot traduir-se en irritabilitat, esgotament físic i/o mental, ansietat i pot acabar fins i tot en depressió.

A més, l’estrès a la feina s’associa amb una reducció de la productivitat de les empreses i un descens de la qualitat de vida d’aquells que el pateixen. “Hi ha dos maneres de combatre l’estrès laboral: canviar d’actitud o canviar d’entorn”, va afirmar ahir Oriol Verdú, president del Col·legi de Psicòlegs de Lleida.

Malgrat que es tracta d’un problema greu de salut, la majoria de treballadors estressats no van al metge o al psicòleg fins que no es troben en una situació límit. “Algunes persones abusen d’ansiolítics buscant una solució a curt termini”, va afegir.

Buscar formes de lleure fora de la feina, potenciar les tècniques de relaxació, practicar esport, descansar, reduir la càrrega d’obligacions i aprendre a sentir-se realitzat per la feina ben feta són algunes de les recomanacions per sentir-se millor.

"Per combatre l'estrès s'ha de canviar d'actitud o d'entorn"

Oriol Verdú. President del Col·legi de Psicòlegs

A què es deu l’estrès laboral?

Darrere dels bons resultats dels treballadors hi ha un sobreesforç que en el 99 per cent dels casos no es veu recompensat econòmicament ni moralment. Alguns assumeixen tasques i responsabilitats que estan per sobre del que se suposa que haurien de fer, que comporta treballar més hores i amb més pressió.

Quin és el perfil dels afectats?

Acostuma a passar amb els treballadors més responsables i eficients, ja que l’estrès laboral va lligat al nivell de responsabilitat que assumim davant de l’empresa i la societat. Per molt que faci aquesta persona, mai arriba a aconseguir els objectius que es marca.

Què passa quan hi ha estrès?

Somatitzem l’estrès i es tradueix en mal de cap, d’estómac, cervical, lumbar. Sorgeixen patologies afegides que manifesten aquest malestar emocional.

Els treballadors estressats van al psicòleg?

No si no són casos greus d’ansietat o depressió. Solen buscar alternatives, van al fisioterapeuta o al metge de capçalera per demanar la baixa. Molts consumeixen ansiolítics perquè busquen una solució immediata. És més fàcil prendre’s una pastilla que seguir una teràpia un cop per setmana, tot i que els resultats no siguin els desitjats.

Què s’ha de fer per solucionar el problema?

Canviar d’actitud o de context, adaptar-se a la situació o anar-se’n, perquè no és fàcil modificar les dinàmiques a les companyies, tot i que s’hauria de treballar en aquesta direcció per guanyar en salut laboral.

tracking