SEGRE

CRISI MIGRATÒRIA ENTITATS

Clam per l'acollida real de refugiats

Les sol·licituds de protecció internacional es disparen en els últims anys a Lleida, i la UdL exigeix que l’asil sigui un dret || El Govern català no descarta desobeir per acollir més persones

Un moment del concert ahir a la nit que va omplir per complet el Palau Sant Jordi de Barcelona.

Un moment del concert ahir a la nit que va omplir per complet el Palau Sant Jordi de Barcelona.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La societat civil continua portant la veu cantant quan es parla de l’acollida als refugiats i, sobretot, quan exigeix a les administracions que faci un esforç “real” per acollir les persones que busquen refugi ja sigui per motius bèl·lics o econòmics. En els últims anys, des de l’esclat de la guerra civil a Síria, les sol·licituds d’asil a les comarques de Ponent s’han disparat i han passat de només dos el 2011, any d’inici del conflicte sirià, a tretze l’any passat, segons les darreres dades del ministeri de l’Interior.

En l’actualitat, Creu Roja de Lleida atén una vintena de persones en el programa específic d’atenció al refugiats, segons va explicar ahir Jordi Vidal durant la jornada Welcome refugees: No one is illegal-Ningú és il·legal, que la UdL ha acollit durant dos dies. Així mateix, el responsable del programa d’immigrants de Creu Roja va afirmar que hi ha unes trenta persones més que també són demandants d’asil, però que no estan incloses en el programa i només han rebut un assessorament puntual.

Durant la clausura de la jornada al campus de Cappont, el president de l’Institut de Drets Humans de Catalunya, David Bondia, va alertar que la societat civil i les entitats no poden assumir tot el pes de l’acollida, que ha de ser coordinada per les institucions. Així mateix, va assenyalar que l’asil és un dret i no un privilegi. En aquest sentit, va denunciar que parlar de quotes “és negar el dret humà a l’asil a les persones”. Per la seua part, la plataforma No en el Nostre Nom va recordar que hi ha més conflictes al món que obliguen milers de persones a abandonar les seues llars.

Per la seua banda, el conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, va assegurar que el Govern català no descarta la desobediència per poder acollir refugiats i va recordar que Catalunya s’ha ofert a acollir 4.500 refugiats, mentre que el delegat del Govern central a Catalunya, Enric Millo, va reduir aquesta oferta a 301 places. Un comentari que va causar la crítica d’altres consellers.

Ple absolut al Palau Sant Jordi amb Serrat i 50 artistes més Una cinquantena d’artistes van omplir ahir a la nit el Palau Sant Jordi de Barcelona per reclamar l’acollida de refugiats en un concert impulsat per la campanya de la societat civil Casa nostra, casa vostra, amb Joan Manuel Serrat, Lluís Llach, Los Chichos, Antonio Orozco, Amaral, Txarango, Sílvia Pérez Cruz i Paco Ibáñez, entre d’altres. La Fura dels Baus i Carlus Padrissa es van encarregar de la direcció escènica del recital, que va esgotar en una setmana les 15.000 entrades posades a la venda –amb els beneficis per a entitats de suport a refugiats i immigrants–, i que se celebra una setmana abans de la gran mobilització de dissabte que ve a Barcelona. Abans de l’inici del concert, una trentena de persones d’entitats socials es van manifestar davant dels accessos del Sant Jordi pels drets dels immigrants a Catalunya “perseguits per no tenir documents”. Els participants defensaven que “no hi hauria d’haver diferència” entre les persones que migren per raons econòmiques i les que ho fan per motius bèl·lics.

Un moment del concert ahir a la nit que va omplir per complet el Palau Sant Jordi de Barcelona.

Un moment del concert ahir a la nit que va omplir per complet el Palau Sant Jordi de Barcelona.

tracking