SEGRE

GUIA

Una marea blava de solidaritat

Multitudinària manifestació a Barcelona a favor dels refugiats || “S’han acabat les excuses”, es va assegurar al manifest llegit per la lleidatana Lara Costafreda

Panoràmica de la marxa.

Panoràmica de la marxa.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Catalunya va fer enrojolar ahir Europa. Una multitudinària manifestació, a la qual van assistir diversos centenars de lleidatans, va convertir la capital catalana en una gran marea blava que reivindicava poder acollir els refugiats que fugen de les zones en conflicte.

La marxa es va iniciar a les quatre de la tarda, quan desenes de milers de persones van desbordar els límits de la plaça Urquinaona de la ciutat, punt d’inici de la manifestació convocada per la plataforma Casa nostra, casa vostra sota el lema “Volem acollir”.

La capçalera de la marxa, avalada per la majoria dels partits polítics, sindicats i nombroses entitats socials catalanes, portava pancartes amb les proclames “Catalunya, terra d’acollida” i “Prou excuses! Acollim ara!”, mentre que una altra situada al final indicava “No més morts! Obrim fronteres!”. En un ambient festiu i familiar, manifestants de totes les edats, molts dels quals eren immigrants, van demanar canvis en les polítiques migratòries.

La marxa va tenir com a destinació el parc de la Barceloneta, davant del mar, on La Fura dels Baus va portar a terme una performance amb armilles salvavides que recordava les moltes morts que s’ha cobrat el Mediterrani des de l’inici de la crisi de refugiats.

El veler Astral, de l’ONG Proactiva Open Arms, que rescata persones que intenten arribar a Europa pel Mediterrani, també va participar en una simulació d’una operació de salvament de nàufrags entre els aplaudiments dels assistents.

Posteriorment, es va llegir un manifest que va recordar que el 2015 Espanya “es va comprometre a rebre 10.772 persones refugiades en un termini de dos anys” i que “aquest compromís s’està incomplint”, per la qual cosa “el Govern espanyol, conjuntament amb altres estats europeus, vulnera sistemàticament el dret internacional”.

Els coordinadors de la campanya Casa nostra, casa vostra, Ruben Wagensberg i la lleidatana Lara Costafreda, van destacar que la mobilització ha estat la més gran d’Europa en suport dels refugiats, i van reclamar un gran pacte social a Catalunya per anar a reclamar a Madrid i a Brussel·les que s’obrin les fronteres als demandants d’asil. “El clamor és unànime: s’han acabat les excuses, volem acollir i volem acollir ara”, va demanar Costafreda. I aquesta mateixa demanda va ser traslladada posteriorment al president català, Carles Puigdemont, que va rebre els organitzadors de la manifestació al Palau de la Generalitat.

Les comarques de Lleida també volen acollir

Les comarques de Lleida també es van mobilitzar ahir en solidaritat amb els refugiats. A més de contractar autocars des de Lleida i Tàrrega per anar a la manifestació de Barcelona, es van portar a terme concentracions en llocs tan emblemàtics com l’església romànica de Sant Climent de Taüll, a la Vall de Boí, i a la Seu d’Urgell. Una pancarta blava amb el lema “Casa nostra, casa vosta #volemacollir” va quedar penjada al campanar de Sant Climent per recordar que al Pirineu també se secunda aquesta petició. La concentració de Taüll va reunir mig centenar de persones, entre les quals hi havia la poeta Sílvia Bel, habitual de l’Alta Ribagorça. L’autocar de Lleida va sortir del Camp d’Esports al matí amb les 55 places disponibles ocupades. El vehicle de Tàrrega va recollir, a més, passatgers a Balaguer, Artesa de Segre, Agramunt i Cervera abans de dirigir-se fins a Barcelona. A més a més, a Ivars d’Urgell es va aprofitar l’efecte amplificador de la gran mobilització de Barcelona per portar a terme una recollida d’aliments no peribles per als camps de refugiats, una iniciativa solidària que va comptar amb una bona resposta ciutadana.

Panoràmica de la marxa.

Panoràmica de la marxa.

Panoràmica de la marxa.

Panoràmica de la marxa.

Panoràmica de la marxa.

Panoràmica de la marxa.

Panoràmica de la marxa.

Panoràmica de la marxa.

Panoràmica de la marxa.

Panoràmica de la marxa.

tracking