SEGRE

Un test genòmic evita la quimioteràpia al 40% de dones amb càncer de mama HER2

L'Arnau de Vilanova de Lleida és un dels hospitals que ha participat en l'assaig clínic

Façana principal de l’hospital Arnau de Vilanova.

Façana principal de l’hospital Arnau de Vilanova.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quatre de cada deu dones amb càncer de mama Her2 podrien evitar la quimioteràpia i tractar-se amb teràpies biològiques si se sotmetessin abans a un simple test genòmic que analitza 50 gens i determina si el perfil genètic de la pacient és més adequat per a un tractament o un altre.

Aquesta és la conclusió de l’estudi 'Pamela', un assaig clínic en què han participat 19 hospitals espanyols, entre ells l'Arnau de Vilanova de Lleida, i que es publica aquest divendres a "The Lancet Oncology".

La comunitat autònoma més representada l’estudi ha estat Catalunya, amb quatre centres a Barcelona (Clinic, ICO, Institut Dexeus i Vall d’Hebrón), l’Arnau Vilanova de Lleida i el Sant Joan de Reus (Tarragona); seguida de Madrid, amb 4 hospitals (Ramón y Cajal, Fuenlabrada, Infanta Cristina i 12 d’octubre); Comunitat Valenciana, amb l’Arnau de Vilanova i el Clínic (València), l’hospital de Torrevieja (Alacant) i el Provincial de Castelló; Balears (els hospitals Son Espases i Son Llatzer); Extremadura (Hospital San Pedro Alcántara de Cáceres); Múrcia (Hospital Universitario Virgen de l’Arrixaca) i Galícia (CHUS, de Santiago).

En l’estudi -liderat pel grup internacional d’investigació clínica en càncer de mama SOLTI- han participat 151 dones amb càncer de mama de 19 hospitals espanyols.

El càncer de mama es divideix en tres grups clínics importants: dos del tipus ER, que expressen receptors d’hormones, i un tercer que expressa receptors de HER2.

Els dos primers afecten el 70 % dels pacients i el tercer (HER2), a un 20 % dels malalts de càncer de mama.

L’assaig pretenia analitzar si les pacients amb càncer de mama HER2, amb un perfil genòmic determinat (anomenat HER2-enriquit), responien bé al tractament biològic i podien evitar la quimioteràpia.

El test anomenat PAM50 analitza simultàniament l’expressió de mig centenar de gens del tumor, el que permet "identificar fins 4 subgrups de càncer de mama HER2: Luminal A, Luminal B, Basal-like i HER2-enriquit", explica Aleix Prat, cap del Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Clínic de Barcelona.

L’estudi va demostrar que el fenotip HER2-enriquit, que representa un 60% de les pacients, identifica les dones amb més possibilitats d’èxit en un tractament sense quimioteràpia.

Després de sotmetre’s al test, 151 pacients amb càncer HER2 acabat de diagnosticar van rebre tractament biològic basat en dos fàrmacs, lapatinib i trastuzumab, i després es van operar.

Divuit setmanes després, el tumor havia desaparegut per complet en el 40% de les pacients amb un perfil genòmic HER2-enriquit, davant el 6% de les pacients amb altres perfils.

A més, en el grup de pacients amb un perfil HER2-enriquit, el tumor es va reduir significativament de forma molt primerenca.

"En aquest estudi era obligatori realitzar una biòpsia a les dos setmanes de tractament i ja vam veure que en el 54% de les pacients amb un perfil HER2-enriquit no hi havia tumor o només quedaven poques cèl·lules tumorals", subratlla el doctor Prat.

Després de demostrar de forma prospectiva la utilitat d’un predictor genòmic en càncer de mama HER2, ara "el següent pas és demostrar que la supervivència de les pacients amb tumors HER2 i un perfil genòmic HER2-enriquit és excel·lent, encara que no rebin quimioteràpia", conclou.

Prat, que a més és coordinador del comitè científic de SOLTI i investigador principal de l’estudi, destaca que, ja que les pacients HER2 són a prop del 20% dels malalts de càncer de mama, i que "el 40% d’elles amb aquest perfil genòmic determinat respon espectacularment bé al tractament dirigit contra la proteïna HER2, aproximadament 2.000 dones diagnosticades cada any a Espanya podrien ser tractades sense la necessitat de rebre quimioteràpia".

Segons el seu parer, aquests resultats suposen un avenç molt important ja que "érem conscients que la malaltia HER2 era biològicament heterogènia, però fins ara no sabíem com utilitzar aquesta informació biològica per tractar de forma diferent les pacients amb aquesta malaltia".

tracking