SEGRE

SALUT INVESTIGACIÓ

Assaig amb participació de l’Arnau per evitar la químio en càncer de mama

En el 40% de les que pateixen l’HER2 positiu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un estudi en què han participat una vintena d’hospitals espanyols, entre els quals la Unitat de Mama de l’Arnau de Vilanova, ha aconseguit demostrar que un 40% de les dones que tenen càncer de mama HER2 positiu, un subtipus que representa prop del 20% de totes les pacients diagnosticades de càncer de mama, podrien evitar la quimioteràpia tradicional gràcies a dos medicaments associats.

L’hospital lleidatà ha aportat cinc de les 151 pacients que han participat en l’assaig clínic batejat com Pamela, els resultats del qual es van presentar al desembre al Congrés de Càncer de Mama celebrat als Estats Units i que ara han estat publicats a la revista The Lancet Oncology. “És transcendent perquè la incidència de desaparició del tumor és molt bona sense necessitat que la pacient rebi la toxicitat de la quimioteràpia”, va explicar ahir a aquest diari Edelmir Iglesias, responsable de la Unitat de Mama de l’Arnau. L’estudi va analitzar si les pacients amb càncer de mama HER2+ amb un perfil genòmic determinat, anomenat HER2-enriquit, responen millor al tractament biològic sense quimioteràpia que les pacients amb tumors que pertanyen a la resta de perfils genòmics.

L’estudi va comptar amb una vintena d’hospitals i 151 pacients, cinc de la Unitat de Mama lleidatana

Per a això, van utilitzar un test genòmic (PAM50) capaç d’analitzar simultàniament l’expressió de cinquanta gens del tumor. D’aquesta manera van veure que el fenotip HER2-enriquit permet identificar les pacients que obtenen una elevada eficàcia a un tractament anti-HER2 sense quimioteràpia. En elles, el tumor es va reduir significativament de forma molt primerenca i a les dos setmanes es va veure que en el 54% no hi havia tumor o només quedaven poques cèl·lules tumorals.

tracking