SEGRE

SALUT

Els metges alerten d'un excés de prescripció i compra sense recepta d'omeprazol

Els metges alerten d’un excés de prescripció i compra sense recepta d’omeprazol

Els metges alerten d’un excés de prescripció i compra sense recepta d’omeprazol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La coordinadora del Grup de Treball Digestiu de la Societat Espanyola de Metges d’Atenció Primària (Semergen), Mercedes Ricote, alerta sobre un "excés d’ús" d’omeoprazol, tant per prescripció mèdica com per compra sense recepta, malgrat els efectes per a la salut d’un ús inadequat.

Encara que les vendes d’aquest medicament del grup dels antiulcerosos no estan augmentant, la doctora Ricote assegura en una entrevista amb Efe que això "no significa que no estiguem en dosis molt altes de consum".

L’omeprazol és el principi actiu de més utilització (6,2 % envasos sobre el total de medicaments) i el cost del tractament al dia és de 0,1 euros, segons dades de l’Informe Anual del Sistema Nacional de Salut (SNS) 2015.

La seua venda a través de recepta mèdica del SNS no ha augmentat en els últims anys sinó tot el contrari. De fet, segons dades del Ministeri de Sanitat, el 2013 es van vendre 54.369.414 envasos, davant els 53.562.647 de 2014 i els 52.300.620 de 2015.

De l’any passat només es disposa de dades de gener a setembre (38.293.650 envasos), pel que no és possible fer-ne una de comparativa, encara que res no indica que no es vagi a seguir la tendència d’anys anteriors.

Unes xifres, no obstant això, que, segons la doctora Ricote, constaten un "excés" de prescripció per part dels metges. Hi cal afegir els envasos que es compren sense recepta i que escapen a qualsevol comptabilitat.

Aquesta especialista posa en relleu que s’ha generalitzat la idea que aquest medicament és un "protector" i els ciutadans l’utilitzen "amb la sensació d’estar millorant o evitant els efectes secundaris d’altres fàrmacs i com a antiàcid".

Fins i tot, assenyala, algunes persones el prenen com a "prevenció dels efectes d’un excés de menjar o beguda".

L’omeprazol és un inhibidor de la bomba de protons de la superfície de la cèl·lula parietal gàstrica i ajuda a disminuir l’àcid que l’estómac produeix.

Com explica aquesta doctora, els efectes d’aquest fàrmac comencen a les dos hores, "però poden necessitar-se fins cinc dies per aconseguir la seua activitat màxima".

La doctora incideix que l’omeprazol és un medicament i com a tal té unes indicacions molt establertes que el metge de família coneix" i és aquest l’encarregat de determinar si el pacient el necessita o no.

Està indicat en el tractament del reflux gastroesofàgic, afeccions en les quals l’estómac produeix massa àcid, com la síndrome de Zollinger-Ellison, úlceres i, juntament ambaltres medicaments, s’utilitza per tractar i prevenir la reaparició d’úlceres provocades per un determinat tipus de bacteri (H. pylori).

L’omeprazol de venda lliure s’utilitza per tractar l’acidesa estomacal freqüent (quan ocorre dos o més dies a la setmana), però, segons Ricote, no s’ha d’ingerir de forma puntual per a l’alleujament immediat d’aquests símptomes, ja que es necessita un tractament continuat per obtenir tots els beneficis del fàrmac.

"No és un medicament per evitar l’acidesa estomacal d’un dia puntual secundària a un excés de menjar o beguda", adverteix.

I és que un ús abusiu o inadequat d’aquest fàrmac pot tenir conseqüències per a la salut de les persones, tals com infeccions digestives: l’augment del ph gàstric pot afavorir la colonització del tub digestiu per patògens, com la salmonella, i produir diarrea greu, així com un dèficit en l’absorció d’algunes vitamines com la B12.

A més, els pacients que s’automediquen i que noten que han desaparegut els símptomes gàstrics, no consulten el metge i "poden retardar el diagnòstic de malalties tan important com el càncer d’esòfag o d’estómac".

Encara que és estrany, "també pot produir disminució dels nivells de magnesi i calci, especialment en tractaments llargs,", i també s’ha associat a un increment del risc de fractura de maluc, canell o vertebral.

La doctora Ricote incideix en la importància de "treure de l’error" els ciutadans sobre els "beneficis" del medicament a través dels professionals sanitaris, però també dels mitjans de comunicació, que haurien "de fer-se eco d’aquest problema".

tracking