SEGRE

salut

Prop de 7% dels virus de la grip aviària H7N9 en humans eren resistents als antivirals

L’OMS insisteix que el risc de contagi entre humans "es manté baix"

Prop de 7% dels virus de la grip aviària H7N9 en humans eren resistents als antivirals

Prop de 7% dels virus de la grip aviària H7N9 en humans eren resistents als antivirals

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) va reiterar aquest dimecres que el risc de contagi del virus de grip aviària H7N9 entre humans "es manté baix", mentre va explicar que els virus en aproximadament el 7 % de casos humans detectats eren resistents a una categoria d’antivirals.

En una conferència telefònica, la responsable del Programa Mundial de la Grip de l’OMS, la doctora Wenqing Zhang, va explicar que en aquesta cinquena onada de la grip aviària H7N9, els primers casos dels quals es van detectar el 2013, s’han confirmat en laboratori un total de 460 infeccions humanes des de l’octubre passat a la Xina.

El ritme de contagis supera el de temporades anteriors de grip i ja representa "més d’un terç de tots els casos des de 2013", va assenyalar l’experta.

No obstant això, les característiques epidemiològiques d’aquestes infeccions -com el gènere, l’historial d’exposició i la taxa de mortalitat o l’edat mitjana- continuen sent similars a les d’anteriors onades del H7N9.

"El nostre missatge principal és que el risc d’una transmissió sostinguda entre humans del H7N9 segueix sent baix, igual com per a altres subtipus de la grip aviària", va assenyalar Zhang.

En el 7 % de casos humans registrats en l’actual brot s’han observat "marcadors genètics associats a una resistència a inhibidors neuramínids", una categoria d’antivirals que inclou el medicament Oseltamivir, que s’utilitza per al tractament d’infeccions de grip aviària.

"Aquest percentatge és similar al d’altres onades" del H7N9, encara que amb un lleuger augment", va precisar l’experta.

Des del 2013 tots els virus resistents, a excepció d’un, s’han donat en casos humans, el que implica que la majoria dels virus resistents es van desenvolupar després de l’ús d’antivirals en pacients i no abans, indica l’OMS.

L'Organització Mundial de la Salut assegura que vigila de prop aquest desenvolupament però que fins el moment "no hi ha proves que facin recomanar un canvi en la gestió clínica de la infecció".

L’OMS va assenyalar per la seua part que, partint d’informació genètica disponible, els virus de tres casos humans recents han experimentat canvis, és a dir mutacions.

Aquests canvis "fan el virus altament patogen en aus, el que significa que pot causar malalties greus" en elles.

tracking