SEGRE

PREMIS ARQUITECTURA

Un estudi català guanya el Pritzker 2017

Aranda, Pigem i Vilalta, de l’estudi RCR d’Olot, guardonats amb el Nobel d’arquitectura || El jurat destaca l’ús de l’espai a les seues obres i la combinació de local i universal

Rafael Aranda.

Rafael Aranda.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els arquitectes catalans Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta han guanyat el Premi Pritzker 2017, considerat el Nobel de l’arquitectura, per demostrar, des del seu estudi RCR d’Olot (Girona), que es poden combinar amb encert els valors locals amb una dimensió universal. La decisió, anunciada ahir a Chicago (EUA), va destacar que l’obra dels premiats es caracteritza per la seua integració en l’espai de construcció i l’ús de materials reciclats, i que ajuda a veure “de la manera més poètica i bonica possible” que una obra pot ser universal independentment d’on estigui construïda, va ressaltar el president del jurat, el britànic Glenn Murcutt, premi Pritzker 2002.

Aquesta ha estat la primera vegada que el Pritzker s’atorga simultàniament a tres arquitectes, i és la segona ocasió en què es concedeix a un espanyol, després de Rafael Moneo, que va ser guardonat el 1996. Aranda, Pigem i Vilalta van mostrar la seua alegria per la distinció i van considerar que el premi és també un reconeixement a l’arquitectura catalana i espanyola dels últims trenta anys, que és “d’alt nivell”. Al seu estudi d’Olot, acompanyats per amics i veïns que els felicitaven, Ramon Vilalta va assenyalar que ja han tingut altres reconeixements anteriorment, però el Pritzker “no te’l planteges ni en somnis”, ja que està considerat el Nobel de l’arquitectura. Sobre els seus projectes arquitectònics, Vilalta va ressaltar que sempre tenen en compte el lloc en el qual construeixen els seus edificis perquè es pugui “sentir l’atmosfera, l’espai”. El president, Carles Puigdemont, va elogiar al seu compte de Twitter el valor del premi per situar “l’arquitectura catalana al màxim nivell”, mentre que el Govern central i arquitectes de tot Espanya i de l’estranger, a més de col·legis professionals, van felicitar els guardonats a través de les xarxes socials.

Entre els projectes més destacats figuren el restaurant Les Cols, a Olot; el Celler Bell-lloc, a Palamós; la Biblioteca Sant Antoni-Joan Oliver, a Barcelona; el centre d’art La Cuisine, a Nègrepelisse, o el museu Soulages, a Rodez.

Construir a partir del paisatge i la naturalesaDesprés d’estudiar els tres a l’Escola Superior d’Arquitectura Tècnica del Vallès, a Sant Cugat, els professors es van sorprendre que volguessin tornar a Olot i “ens van dir si ens ho havíem pensat bé”, va relatar Vilalta. La decisió els va donar “un aprenentatge sobre paisatge i naturalesa que es basa a entendre’ls i portar aquest coneixement a cada lloc de treball”.

Rafael Aranda.

Rafael Aranda.

Rafael Aranda.

Rafael Aranda.

tracking