SEGRE

Proves genètiques a Lleida a una trentena de familiars de desapareguts de la Guerra Civil

Les dades es creuaran amb les restes òssies exhumades

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els departaments d'Afers Exteriors i de Salut de la Generalitat, a través del Laboratori de Genètica de l'Hospital Vall d'Hebron, han realitzat al llarg d'aquest divendres a Lleida proves genètiques als familiars de persones desaparegudes durant la Guerra Civil i la dictadura franquista.

La sessió, que ha tingut lloc al Centre de salut CAP Onze de Setembre, ha comptat amb la presència de la directora general de Relacions Institucionals, Carme García, i la cap de la secció del laboratori de l'Àrea Genètica de l'Hospital Vall d'Hebron, Dra. Elena García i Arumí.

A la demarcació de Lleida s'ha fet les prova a 29 persones, i en el conjunt de Catalunya ja són 378 els familiars que s'han fet la prova d'identificació genètica, iniciades el passat novembre.

Els pròxims mesos es continuaran prenent mostres a Lleida i també a les demarcacions de Girona, Tarragona i Barcelona amb l'objectiu de continuar creant la base de dades que ordena i classifica els perfils genètics dels familiars de desapareguts.

Les dades genètiques obtingudes s'encreuaran, posteriorment, amb els perfils genètics de les restes òssies exhumades de persones desaparegudes.

La Generalitat està informant els més de 5.300 registrats d'arreu de Catalunya al Cens de persones desaparegudes, sobre el procediment a seguir per sol·licitar i programar l'extracció de mostres genètiques als centres mèdics de Catalunya. Les primeres proves es van fer a l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona el 23 de novembre amb l'objectiu d'arribar a tots els registrats.

Funcionament del procés A més de les proves d'identificació genètica als familiars de desapareguts, el Programa inclou la identificació genètica de les restes òssies exhumades de persones desaparegudes. Per això, aquest gener el Departament d'Afers Exteriors va presentar el Pla de fosses 2017 que permetrà realitzar almenys una quarantena d'actuacions enguany, a tot el territori, per a la recuperació de restes òssies de desapareguts. L'Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya (IMLCFC), d'acord amb l'autoritat judicial, serà l'òrgan encarregat de portar a terme les anàlisis antropològiques de restes humanes. En cas de coincidència, la Direcció General de Relacions Institucionals i amb el Parlament avisarà i posarà a la disposició del sol·licitant les restes del seu familiar perquè en decideixi el destí. En cas de no trobar coincidència, la informació genètica s'emmagatzemarà en la base de dades pel seu futur encreuament amb nous perfils genètics que s'aniran extraient de les restes humanes exhumades.

Les proves s'han realitzat al CAP Onze de Setembre.

El Govern realitza a Lleida proves genètiques a una trentena de familiars de desapareguts de la Guerra CivilLleonard Delshams

tracking