SEGRE

EDUCACIóN

Les noies infravaloren les seues capacitats en tecnologia i els nois les sobrevaloren

Només un 9% dels estudiants de les titulacions d’informàtica són dones

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les noies infravaloren les seues capacitats en tecnologia i matemàtiques, mentre que els nois les sobrevaloren, malgrat tenir generalment pitjors notes, la qual cosa repercuteix en les titulacions d’informàtica, on només un 9% dels seus estudiants són dones, segons indica un estudi.

La Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) han presentat aquest dilluns el resultat de l’anàlisi, que ha estudiat durant sis anys a més d’1.500 alumnes de secundària, de sis instituts de Madrid i quatre de Barcelona.

Les universitats també han produït un vídeo en el qual adverteixen de la poca presència de les dones en les titulacions informàtiques, per conscienciar la societat i recordar que ambdós sexes tenen les mateixes capacitats.

La directora del grup d’investigació Gènere i TIC del Internet Interdisciplinary Institute (IN3) de la UOC i investigadora principal de l’estudi, Milagros Sainz, ha explicat que l’estudi demostra que els nois estudiants de batxillerat es consideren millors en matèries lligades a la ciència o la tecnologia que les noies, encara que elles "tendeixen a tenir millors notes en totes les matèries".

Sainz ha destacat que "hi ha una bretxa de gènere en la percepció de competències en assignatures de ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques", i això està lligat a que "vivim en una societat que és molt més exigent amb les noies que amb els nois".

Aquesta percepció de les competències és important perquè segons Sainz, a l’hora de decidir quin grau universitari cursar pesa més que els resultats acadèmics.

De fet, del total de 2.560 estudiants matriculats en enginyeria informàtica a la UOC, 2.320 són homes i només 240 són dones, que representa un 9,38 % del total.

A l'UPC el percentatge es redueix a un 8,66%, amb 1.532 homes i 145 dones.

El degà dels estudis d’informàtica, multimèdia i telecomunicacions de la UOC, Josep Prieto, ha subratllat que "aquest no és un problema local sinó internacional".

Prieto ha expressat que "més enllà dels estereotips que hi ha després de la figura d’un informàtic o informàtica", aquesta titulació inclou aspectes com la "creativitat, el disseny, la gestió d’equips o la direcció de projectes".

La degana de la facultat d’informàtica de Barcelona de l’UPC, Núria Castell, ha advertit que la desproporció és preocupant perquè, en el futur, "les professions estaran cada vegada més lligades amb les tecnologies", i si les dones no tenen presencia en aquest àmbit, "estan abocades a una taxa d’atur molt elevat".

Per revertir la situació, les universitats proposen d’incidir en el professorat i les famílies, perquè segons l’estudi, tendeixen a reforçar els rols de gènere, i als 15 anys, un 25 % dels nois volen estudiar enginyeria informàtica, però només un 9 % de les noies.

"Té molt que veure amb les expectatives que es van forjant", ha explicat Sainz, i ha posat com a exemple el cas d’una noia que vol estudiar el batxillerat tecnològic però rep comentaris que dubten que sigui capaç.

Castell ha recordat que, dins d’exactament mig any, se celebrarà la quarta edició del congrés internacional WomENcourage, per "animar l’entrada de noies en els estudis informàtics".

Aquest esdeveniment tindrà lloc del 6 al 8 de setembre a l’UPC, i arriba a Barcelona després d’haver-se celebrat a Manchester (Regne Unit), Uppsala (Suècia) i Linz (Àustria).

Les noies infravaloren les seues capacitats en tecnologia i els nois les sobrevaloren

Les noies infravaloren les seues capacitats en tecnologia i els nois les sobrevaloren

tracking