SEGRE

SALUT

Més d'1,7 milions d'infants moren per causes mediambientals, segons l'OMS

Les infeccions respiratòries (32%), els diferents tipus de diarrees (22%), les afeccions neonatals (15%) i les malalties transmeses per vectors o paràsits (12%) són les principals causes de les morts

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Més d’1,7 milions de nens menors de cinc anys moren a l’any per malalties provocades per la contaminació de l’aire, les deficiències en el subministrament d’aigua, l’exposició a productes químics i la falta de sanitat i higiene, va denunciar aquest dilluns l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

L’agència de l’ONU ha presentat avui dos estudis "Heretant un món sostenible: Atles sobre la salut dels nens i el medi ambient" i "No contaminis el meu futur", que aborden la relació entre la salut dels més petits i l’entorn que els envolta.

L’Organització Mundial de la Salut vol amb aquests informes transmetre el missatge que la reducció dels factors ambientals de risc podria evitar aquestes morts.

"Un entorn contaminat és un entorn mortífer per als nens", va dir la directora general de l’OMS, Margaret Chan.

Va recordar que els menors de cinc anys són especialment vulnerables a les amenaces de l’entorn que els envolta perquè els seus òrgans i el seu sistema immunològic estan en desenvolupament.

Les infeccions respiratòries (32%), els diferents tipus de diarrees (22%), les afeccions neonatals (15%) i les malalties transmeses per vectors o paràsits (12 %) són les principals causes de les morts causades per factors mediambientals.

Segons un dels informes, almenys 570.000 nens moren anualment per malalties respiratòries, la gran majoria per casos de pneumònia, provocada i agreujada per la contaminació de l’aire, tant fora com dins del domicili privat.

"L’ús de combustibles com el carbó o fems principalment per a tasques domèstiques és encara una pràctica comuna entre la meitat de la població mundial", va recordar en roda de premsa la directora del Departament de Salut Pública de l’OMS, Maria Neira.

Així mateix, la pol·lució de l’aire i l’exposició al fum com a fumador passiu augmenten el risc de patir patologies cardíaques, vessaments cerebrals, càncer o malalties respiratòries cròniques, com l’asma.

L’estudi prova que un 44% dels casos d’asma en nens majors de cinc anys és una conseqüència directa de la contaminació atmosfèrica.

Malgrat el descens del nombre total de morts infantils per malalties diarreiques en els últims anys, aquestes afeccions del tracte digestiu seguen la vida de 360.000 nens cada any, com a resultat d’un accés limitat a aigua potable i sanejament i higiene inadequats.

D’altra banda, 270.000 menors de cinc anys no superen el primer mes de vida per afeccions neonatals que es podrien prevenir amb una millora dels serveis sanitaris.

L’organització va recordar que les exposicions a agents mediambientals comencen en la vida intrauterina i poden tenir efectes per a tota la vida.

En aquest sentit, són especialment perillosos per als cervells en desenvolupament dels nadons els metalls pesants com el mercuri o el plom, va afirmar la científica Annette Prüss-Ustün.

D’altra banda, els informes revelen que 200.000 casos de mort infantil per paludisme podrien evitar-se gràcies a la reducció de vivers de mosquits, que transmeten el virus de la malària, amb la distribució de mosquiteres i cobrint els recipients d’aigua dels domicilis.

A més l’OMS va recalcar que, cada any, 200.000 menors de cinc anys perden la vida per culpa de caigudes, accidents de trànsit, enverinaments per diverses substàncies, incendis o per ofegament.

Les dades presentades avui mostren que més de la meitat de les infeccions respiratòries de les vies baixes i de les malalties diarreiques són causades per factors ambientals, mentre en el cas de la malària la proporció és del 42 %.

La majoria de les morts per causats per factors mediambientals es produeixen als països en vies de desenvolupament, on, per exemple, la pol·lució ambiental causa més de la meitat les infeccions respiratòries de les vies baixes en els més petits.

En els estats amb rendes més altes, on la contaminació tendeix a ser inferior, només el 13 % de les infeccions respiratòries tenen una relació directa amb la pol·lució ambiental.

Un altre factor de risc és, segons l’OMS, la proximitat de rebutjos perillosos, un problema especialment greu a l’Àfrica subsahariana i que exposa als nens a toxines que poden disminuir les seues funcions cerebrals, causar dèficit d’atenció, danys pulmonars o càncer.

Aquesta és una tendència preocupant per a l’OMS, que preveu que la producció de residus elèctrics i electrònics augmenti i arribi a la xifra de 50 tones mètriques el 2018, la qual cosa suposa un augment del 19 % en comparació amb 2014.

Més d’1,7 milions d'infants moren per causes mediambientals, segons l’OMS

Més d’1,7 milions d'infants moren per causes mediambientals, segons l’OMS

tracking