SEGRE

POBLACIÓ

Els lleidatans continuen emigrant

Un total de 18.876 lleidatans resideixen a l’estranger, una xifra que ha augmentat un 63% en els últims vuit anys || Andorra, l’Argentina i França es mantenen com les opcions preferides

Els lleidatans continuen emigrant

Els lleidatans continuen emigrant

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els lleidatans continuen veient en l’estranger una oportunitat de trobar feina i ampliar les expectatives professionals davant de l’estancament que ha suposat la crisi econòmica. La prova d’això és que la xifra dels que han decidit travessar la frontera en els últims anys no ha parat de créixer i en vuit anys els lleidatans que resideixen en un altre país del món han augmentat un 63%. Així es desprèn del Padró d’Espanyols Residents a l’Estranger (PERE) publicat ahir per l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

Segons aquestes dades, l’1 de gener del 2017, un total de 18.876 lleidatans estaven residint en algun país estranger, la majoria a Europa, una xifra que ha augmentat un 5,8% més respecte a un any abans, i un 63% en comparació al 2009, any en què es va començar a elaborar el padró de residents. En vuit anys, més de 7.000 lleidatans han iniciat una nova vida en un altre país. Segons l’INE, els països preferits pels lleidatans per fixar la seua nova residència són Andorra (5.862), l’Argentina (3.725), França (2.718), Alemanya (628), el Regne Unit (576), els EUA (546) o Bèlgica (447). Per continents, un total de 215 lleidatans resideixen en algun país africà i 161 tenen fixada la residència a l’Àsia, la majoria a la Xina o el Japó. Així mateix, 59 lleidatans viuen a Oceania, sobretot a Austràlia.

Prop de 700 lleidatans d’origen, nascuts a Ponent, se’n van anar a l’estranger el 2016, un 2,3% més

El 2016, un total de 688 lleidatans d’origen, és a dir, nascuts a les comarques lleidatanes, se’n van anar a viure a l’estranger, una xifra que no ha deixat de créixer en els últims anys, però inferior als nacionalitzats (el que ha obtingut la nacionalitat espanyola) i que opten per tornar al seu país al quedar-se sense feina aquí.

En el conjunt de l’Estat, prop de 66.000 espanyols van decidir anar-se’n a l’estranger l’any passat, una xifra que descendeix per primera vegada des de l’any 2010.

"A Espanya està tot estancat i a l'estranger progresses ràpid"

La Judit va fer fa un any i mig un gran salt, físic, personal i laboral, recorrent els més de 1.500 quilòmetres que separen la seua Mollerussa natal de Londres. Ho va fer per viure una experiència internacional, ja que no havia fet una beca Erasmus. “Vaig optar per Londres perquè no era del tot lluny i perquè hi ha moltes oportunitats per treballar en màrqueting i comunicació”, explica aquesta jove de 23 anys que havia estudiat Periodisme. Va marxar amb un contracte de pràctiques en una empresa espanyola de comunicació corporativa assentada a la capital anglesa. “Quan ja vaig veure que estava preparada, sobretot a nivell d’idioma, vaig buscar altres coses”, recorda. I va ser quan la Judit va trobar la seua feina actual com a responsable de màrqueting d’un club de golf situat a l’oest de Londres.

“Me’n vaig anar de Lleida amb la idea de quedar-me un temps fora, però s’ha de reconèixer que Londres és una ciutat molt cara i que els salaris no estan en relació amb aquest nivell de vida”, assegura.

Malgrat tot, creu que l’experiència de viure i treballar a l’estranger és impagable. “És una cosa que hauria de fer tothom, perquè creixes com a persona. A més, va molt bé per progressar ràpid laboralment, perquè a Espanya està tot molt estancat. Així, el dia que tornes estàs molt més ben preparat”, assegura la Judit, amb molts coneguts vivint a l’estranger. I això, en un moment amb tanta competència, és clau per poder marcar la diferència.

Els espanyols que viuen a l'exterior arriben als 2,4 milions La població de nacionalitat espanyola que ha optat per residir a l’estranger va augmentar un 4,4% el 2016, 101.581 persones més que l’exercici anterior, cosa que eleva fins als 2,4 milions el nombre total d’espanyols que viuen fora, gairebé un milió més que fa vuit anys, quan va començar la crisi. Durant l’any passat, 65.954 nascuts a Espanya van marxar a l’estranger (el 36,8 % del total de les sortides), mentre que 88.892 (el 49,7%) van retornar al seu país de naixement.

Més de 31.000 catalans van fixar la residència a l'estranger el 2016 El nombre d’espanyols que resideixen a l’exterior va augmentar a totes les comunitats autònomes, especialment a Madrid i a Catalunya, encara que Galícia continua sent l’autonomia que més aporta a l’estranger. En concret, un total de 31.202 catalans van fixar la residència a l’estranger el 2016, amb un resultat global de 284.374. Per províncies, els barcelones residents a l’estranger són 220.660, seguits pels de Girona, amb 23.420 veïns a l’exterior, i Tarragona, amb 21.418.

tracking