SEGRE

SALUT

Els metges demanen que dormir més i millor s'inculqui a les escoles

Els metges demanen que dormir més i millor s’inculqui a les escoles

Els metges demanen que dormir més i millor s’inculqui a les escoles

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

"Dormir no és perdre el temps" o "dormir més és viure més" són lemes que haurien d’entrar en els programes educatius de les escoles, segons ha dit la cap de Neurofisiologia i coordinadora a la Unitat del Son de l’hospital de la Vall d’Hebron, Odile Romero.

Amb motiu de la commemoració, divendres, del Día Mundial del Son, que aquest any se celebra sota el lema "Dormir profundament nodreix la vida", Romero ha recordat que els espanyols dormen de mitjana una hora menys que els europeus i que entre un 10 i un 15 % pren hipnòtics per poder agafar el son.

"La qualitat del son és fonamental per a la salut, però això encara no ha entrat a les escoles i els adolescents solen dormir menys del que deurien", ha denunciat la doctora, que critica l’excés de fàrmacs que es consumeixen a Espanya per dormir.

"El consum d’Orfidal o Trankimazin és altíssim i augmenta amb l’edat, i encara més en dones", ha advertit Romero, que també és secretària de la junta directiva de la Societat Espanyola del Son.

Les situacions laborals desfavorables, com l’atur, són les causes més habituals per patir insomni. "En la consulta veiem moltes persones que van perdre la feina fa uns anys i han esgotat el subsidi. La pèrdua de capacitat adquisitiva és potser la causa més important de dormir malament", ha afegit l’especialista.

Romero ha posat com a exemple que són les persones que treballen per compte d’altri les que tenen menys problemes per dormir, mentre que les que tenen assalariats a càrrec seu són les que pitjor qualitat de son presenten.

La doctora lamenta que hi hagi poques unitats mèdiques especialitzades de son. "A Alemanya o els Estats Units sí hi ha somnòlegs, aquí no és una especialitat", ha especificat.

A més de provocar malalties, la desmotivació, estrès i mal de cap són altres dels efectes sobre els nens que dormen poc, han advertit el neurocientífic i professor de Ciències de la Salut de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) Diego Redolar, i la professora de Psicologia i Educació de l’UOC Amalia Gordóvil.

"El son és clau per a funcions fisiològiques i psicològiques com el creixement, l’aprenentatge i la consolidació de la memòria. Està demostrat ja en nadons", ha apuntat Redolar.

Gordóvil recorda que en un experiment amb ratolins que consistia a no deixar-los descansar "tots els animals van morir", per la qual cosa ha avisat que si de manera crònica no s’adorm bé, el sistema nerviós del nen pot arribar a no funcionar correctament i patir una falta de concentració.

El metge de família i membre de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC) Jesús Pujol ha recalcament que dormir malament està vinculat a l’aparició de malalties cardíaques, renals, hipertensió i diabetis.

"La falta de son també afecta el ritme del pensament, la capacitat de reacció, de treballar, d’aprendre i conviure. Dormir amb un son de qualitat i en el moment adequat és tan important com la dieta i l’exercici físic", ha indicat aquest metge, que opina que "mantenir l’hàbit de dormir el nombre d’hores adequades depèn de la nostra manera de viure i del valor que li donem al son com a font de salut".

tracking