SEGRE

SALUT

La Unitat de Mama prova una anàlisi per detectar metàstasi

Una mostra de sang que també aporta el perfil genètic del nou tumor

Imatge d’arxiu d’una caminada contra el càncer de mama.

Imatge d’arxiu d’una caminada contra el càncer de mama.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Unitat de Mama de l’Arnau de Vilanova ha provat per primera vegada un innovador tipus d’analítica de sang, coneguda com a biòpsia líquida, que permet detectar si una pacient té metàstasi i conèixer les mutacions del nou tumor. “És una revolució, perquè canvia la manera de diagnosticar amb una prova molt simple i ràpida que ens dóna els resultats en pocs dies”, apunta Edelmir Iglesias, responsable d’aquesta unitat lleidatana. La gran novetat d’aquesta anàlisi és que confirma la presència de metàstasi quan a través de procediments habituals podia no visualitzar-se. De fet, no té res a veure amb els coneguts marcadors tumorals que s’utilitzen durant el seguiment i indiquen que hi pot haver o no un problema, però sense assegurar-ho, per la qual cosa no serveixen per fer un diagnòstic i la seua efectivitat és molt limitada.

“En molts casos, ens passava que estàvem convençuts que hi havia una recaiguda, però no s’evidenciava en els procediments convencionals”, explica Iglesias. I en el cas que sí que s’hagués visualitzat, si la metàstasi era en zones complicades, com el cervell o les vèrtebres, fins ara requeria confirmació amb una prova invasiva que suposava un risc per a la pacient. “Ara la nova prova ja assegura, amb aquesta mostra de sang, que hi ha una recaiguda”, assegura el responsable de la Unitat de Mama de l’hospital Arnau de Vilanova.

Un altre dels grans avantatges d’aquesta biòpsia líquida, que han provat molt pocs centres a Espanya, és que aporta el nou perfil molecular del càncer. “Abans, només podíem saber que hi havia cèl·lules tumorals circulant, però ara tenim el nou ADN del tumor, ja que pot haver canviat quan hi ha una recaiguda, i això té un aprofitament, perquè t’assenyala les dianes terapèutiques més eficaces”, explica Iglesias.

Aquesta tècnica de la biòpsia líquida també pot ser útil en la fase de diagnòstic precoç d’un càncer de mama, abans que es produeixi una metàstasi, ja que es creu que alguns tumors preparen una metastatització des de l’inici.

Això ara mateix no és perceptible, la qual cosa provoca que alguns casos (aproximadament un 15% del total) estiguin mal estadiats i, en conseqüència, no tractats de la millor manera possible. Aquest fet també suposaria una revolució en l’enfocament terapèutic d’àmbit mundial del càncer de mama.

A la recerca de finançament per fer un estudi amb pacients L’única contrapartida d’aquest avenç en la lluita contra el càncer de mama és l’elevat cost de la prova, que la unitat lleidatana només ha provat en una pacient. Per això, busquen finançament per poder fer un estudi a un nombre més ampli de pacients. “És un nou camí que s’obre i que pot ser revolucionari, encara que cal deixar molt clar que l’avenç és en el camp del diagnòstic i no en el del tractament”, conclou Iglesias.

tracking