SEGRE

salut

La vacuna contra la meningitis B, disponible a les farmàcies

Venda de medicaments en una farmàcia.

La vacuna contra la meningitis B, disponible des d'aquest dijous a les farmàciesSegre

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La vacuna contra la meningitis B està disponible des d'aquest dijous a les farmàcies, després de mesos de desproveïment. En total es posaran a la venda 230.000 dosis, segons han informat Efe fonts del Ministeri de Sanitat que recorden que el desproveïment dels primers mesos d'aquest any s'ha degut que els lots que estaven assignats per rebre's al gener han patit retards en la fabricació.

Des del Ministeri reiteren que, malgrat que aquest antivirus no està inclòs al calendari vacunal, des que va començar el desproveïment hi ha hagut "garantia absoluta" de subministrament per als grups de risc.

L'única vacuna autoritzada a Espanya davant meningococ B és Bexsero®.

Aquesta vacuna es va aprovar el 2013 i des de 2015 està a la venda en oficines de farmàcia.

El 2016 es van distribuir a Espanya un total de 1.700.000 dosis d'aquest antivirus, el que suposa, segons dades del titular de la vacuna, el 17 per cent del total del producte fabricat per a tot el món.

El passat 31 de gener el Ministeri de Sanitat, a través de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps), va informar dels problemes de subministrament de l'esmentada vacuna després que el laboratori que la comercialitza li comuniqués incidències en la fabricació de dos dels seus lots.

Segons van explicar llavors a Efe fonts del Ministeri de Sanitat, el laboratori (GSK) va informar que aquests problemes en la fabricació provocarien que en els primers mesos de 2017 es distribuïssin quantitats inferiors a les de l'any passat, per la qual cosa es va incloure en la llista de medicaments amb problemes de subministrament.

No obstant això, ha estat garantida en els centres de salut per als casos de risc, que és quan a més està finançada pel Sistema Nacional de Salut (SNS).

La vacuna contra la meningitis B es diu Bexsero i és la primera i única aprovada per l'Agència Europea del Medicament davant aquesta greu malaltia, que pot causar la mort en tan sols 24 hores.

La malaltia meningocócica tipus B és la causa més freqüent de meningitis bacteriana i és responsable de set de cada deu casos de meningitis a Espanya.

El calendari comú de vacunació del Sistema Nacional de Salut només contempla la vacunació davant el meningococ B per a grups de risc específic.

El desproveïment a les farmàcies ha afectat aquells pares els fills dels quals no estan en aquest grup de risc, però que els pediatres els han recomanat la seva administració.

tracking