SEGRE

GUIA

El lleure en família, a Fira de Lleida

Gran afluència de públic als salons de turisme de muntanya i Petitàlia || La pluja cancel·la part de Mascota’m

Array

Array

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Fira de Lleida es va omplir ahir de públic familiar amb motiu d’una triple celebració firal: el Saló de l’Esport i Turisme Actiu i de Muntanya (STM), Petitàlia i Mascota’m, tres certàmens que atreuen públic de totes les edats i que estaran oberts fins a aquesta tarda. La quarta edició del STM ha ampliat aquest any els expositors fins a setanta, deu més que en l’anterior edició, i ha programat 25 activitats paral·leles, entre jornades tècniques, conferències, tallers, curses i demostracions. El saló coincideix enguany amb Petitàlia i Mascota’m, malgrat que aquest últim va haver de suspendre’s parcialment ahir al matí a causa de la pluja, ja que moltes de les activitats eren exteriors.

Albert Alins, director general de Polítiques de Muntanya, va inaugurar ahir la fira, i va anunciar que l’avantprojecte d’una nova llei de muntanya que substituirà la del 1983 es debatrà al Parlament al juliol, després d’un projecte participatiu al territori que començarà el mes que ve. Alins es va mostrar confiat a aconseguir el consens polític necessari per aprovar definitivament la normativa durant el tercer trimestre d’aquest any i que el pressupost del 2018 ja prevegi els nous programes. “Aquesta llei ha de representar un punt d’inflexió per a l’activitat de muntanya i ha de ser una llei de promoció del territori”, va afirmar. En aquest sentit, va avançar que els programes “tindran com a finalitat generar activitat econòmica i fixar la població al territori”.

Els esdeveniments esportius en espais naturals protegits s’han doblat en els últims set anys

Durant el matí també es va celebrar la III Jornada Tècnica sobre esdeveniments esportius al medi natural. Entre les principals conclusions, destaca que aquesta mena d’esdeveniments s’han duplicat durant els últims set anys. Les tres fires segueixen avui obertes i ofereixen múltiples activitats, entre les quals un passeig de mascotes a mig matí.

Vostè és guàrdia civil especialitzat en rescat de muntanya i sis anys campió nacional militar d’esquí. En què consisteix la seua feina?

He estat disset anys al Pirineu aragonès i català socorrent persones accidentades o ferides a la muntanya.

Cada vegada hi ha més rescats.

Sí, durant els últims anys han augmentat de forma proporcional al nombre de practicants d’activitats de lleure a la muntanya.

Pot quantificar?

A Benasc realitzem una mitjana de cent rescats anuals, amb més afluència a l’estiu. En la majoria dels casos es tracta d’excursionistes amb lesions de poca importància.

Com arriben a les zones de difícil accés?

Normalment amb helicòpter, a peu, escalant o esquiant. També fem rescats en coves, que són els que mobilitzen més professionals, per si s’han de fer microvoladures a l’interior.

Pot explicar-nos el rescat més difícil que ha fet?

Va ser a Benasc, per un escalador que feia una cresta i va caure en un lloc de molt difícil accés a 3.000 metres. A l’helicòpter li costava pujar, havíem d’escalar, immobilitzar el ferit, que tenia politraumatismes... Va ser complicat, però va sortir bé. Això és el més apassionant de la meua feina.

Què recomana a les persones que van a la muntanya?

Sobretot, informació i preparació. Mirar-se bé la ruta, la meteorologia i portar el material adequat.

mollerussa

El teatre L’Amistat de Mollerussa va acollir ahir la quarta edició del Saló del Viatge, una mostra organitzada per l’agència de viatges Ilertravel amb la participació de quinze turoperadors de diferents sectors. Ramon Gotsens, un dels organitzadors del saló, va explicar que els visitants hi van poder trobar una variada oferta en creuers, viatges de llarga distància, costa o Disney, entre d’altres. Segons Gotsens, malgrat el mal temps el saló va comptar amb una bona afluència de públic al llarg de tot el dia. Hi va haver molt públic familiar atret per la idea de visitar Disneyland París i no van faltar els personatges de Mickey i Minnie. Segons els organitzadors, entre les destinacions més sol·licitades destaquen els Estats Units, Tailàndia, Vietnam, Sud-àfrica i els creuers. Els visitants del IV Saló del Viatge de Mollerussa es van emportar vals de descompte per si reserven de les vacances en les properes setmanes.

Array

Array

Array

Array

Array

Array

Array

Array

Array

Array

Array

Array

tracking