SEGRE

Obre el registre de parelles estables de Catalunya

La inscripció és gratuïta i es pot fer de forma presencial i telemàtica

La primera parella que s'ha inscrit al registre de parelles de fet de Catalunya.

Obre el registre de parelles estables de CatalunyaGeneralitat de Catalunya

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Sandra i en Jordi tenen 27 i 37 anys. Són veïns de Prats de Lluçanès i acaben de ser pares de l’Aleix, però no estan casats. A les 11.30 hores d’aquest dilluns s’han convertit en els primers inscrits al Registre de parelles estables de Catalunya. La inscripció és gratuïta i l’han fet presencialment, a la seu central del Departament de Justícia a Barcelona.

La inscripció en aquest registre és un dels requisits perquè les parelles estables, també anomenades “parelles de fet”, tinguin dret a la pensió de viduïtat, encara que no estiguin casades.

Per cobrar aquesta pensió, la Llei espanyola de la Seguretat Social estableix dues condicions fonamentals a la persona que enviuda. La primera, que acrediti un mínim de cinc anys de convivència en parella. La segona, que en el moment de la defunció faci almenys dos anys de la inscripció en un registre de parelles estables. Si la parella no s’ha inscrit al registre, la Seguretat Social en denegarà la pensió de viduïtat. Fins ara, l’única possibilitat per poder cobrar-la era constituir-se com a parella estable davant de notari, amb els mateixos requisits d’anys de convivència i de temps transcorregut des de la constitució de la parella.

El Codi civil de Catalunya i la resta de normativa aplicable igualen els drets i les obligacions de les parelles estables amb els dels matrimonis convencionals en relació amb les successions, els fills en comú, els reagrupaments familiars i les compensacions econòmiques per raó del treball quan es produeix una separació.

Qui s’hi pot inscriure i on s’ha de fer? El Registre està a disposició de totes les persones que compleixen els requisits que defineix el dret civil català. El llibre segon del Codi civil de Catalunya estableix que la parella estable manté una convivència amb condicions equivalents a les d’un matrimoni. La legislació civil identifica tres possibles supòsits per acreditar-ho. Només cal que se’n compleixi un. El primer, que la convivència duri més de dos anys ininterromputs. El segon, que la parella hagi tingut un fill en comú. I el tercer, que les dues persones hagin formalitzat la relació davant de notari. La inscripció és gratuïta. El formulari per a la sol·licitud presencial es pot descarregar per Internet. La documentació es pot presentar a la seu central del Departament de Justícia o a les delegacions territorials de Justícia a Girona, Lleida, Tarragona i les Terres de l’Ebre, amb cita prèvia. La inscripció també es pot tramitar telemàticament sempre que es disposi de signatura electrònica reconeguda. Les persones que vulguin sol·licitar més informació disposen del telèfon 93 316 41 23, del correu electrònic parelles.justicia@gencat.cat i d’una pàgina web específica.

tracking