SEGRE

Un lleidatà, al capdavant d'un nou avenç per tractar el Parkinson

L’equip d’Ernest Arenas reprograma cèl·lules en ratolins

Un lleidatà, al capdavant d'un nou avenç per tractar el Parkinson

Un lleidatà, al capdavant d'un nou avenç per tractar el Parkinson

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un equip investigador liderat per un doctor lleidatà ha reprogramat cèl·lules del cervell de ratolins adults per tractar el Parkinson. La malaltia apareix quan un tipus de neurones anomenades dopaminèrgiques moren i no hi ha prou quantitat de dopamina al cervell.

Ara, un grup de científics dirigit pel lleidatà Ernest Arenas, que exerceix a Suècia, ha aconseguit amb tècniques de reprogramació genètica crear i restituir aquestes neurones en ratolins, millorant-ne la mobilitat, rigidesa i tremolors. Les conclusions es publiquen a la revista Nature Biotechnology, en un article que firmen investigadors de l’institut Karolinska, on exerceix com a professor Arenas. Segons l’investigador lleidatà, en l’actualitat no hi ha tractaments per curar aquesta malaltia, encara que sí fàrmacs per pal·liar els símptomes o capaços de recarregar les cèl·lules amb dopamina per suplir la falta de neurones dopaminèrgiquess, que no obstant segueixen morint.

L’avenç de l’equip d’Arenas ha fet un pas més enllà i ha permès manipular un tipus de cèl·lules nervioses amb tècniques de reprogramació genètica i convertir-les en neurones capaces de secretar dopamina, i tot plegat directament al cervell de l’animal, sense la necessitat de trasplantaments. Els experiments s’han fet primer en cultius cel·lulars d’astròcits i, després, en models de ratolí amb malaltia de Parkinson. Arenas assenyala que és un pas important, però queda encara molt treball per fer abans de provar aquestes tècniques en humans. La investigació ha descobert que, amb la reprogramació, alguns símpotmes de la malaltia en ratolins es corregien.

Ernest Arenas, nascut a Lleida però criat a Manresa, és doctor en Neurociències a Suècia i forma part del comitè extern de l’IRBLleida.

tracking