SEGRE

Una de cada 4 famílies utilitza internet i mòbils per educar, però sense criteri

Infants amb telèfons intel·ligents.

Una de cada 4 famílies utilitza internet i mòbils per educar, però sense criteriSegre

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una de cada quatre famílies ja utilitza internet i els dispositius mòbils per educar els seus fills, encara que la majoria ho fa sense un criteri adequat, segons Antoni Aguilar, director de l’Escola Pía de Mataró (Barcelona) i expert en tecnologia aplicada a l’educació.

Aguilar assegura que un de cada deu avis també "han incorporat les tecnologies a la seua vida i a la dels seus néts perquè la veuen molt o bastant bé per educar", però avisa que "aquesta incorporació de dispositius no ve acompanyada, en la majoria dels casos, d’eines i criteris per a la seua gestió."

Internet, ordinadors, tauletes i telèfons mòbils com a eina educativa avancen la seua implantació com a instruments pedagògics a les escoles significativament, el que ha generat un debat entre docents sobre els seus avantatges i inconvenients.

Actualment, el 26,4 % de pares i mares d’entre 35 i 44 anys que utilitzen les TIC consideren que internet i els diferents dispositius mòbils "li serveixen molt o bastant per educar", segons dades del CIS.

Una opinió que també comparteixen el 21,7 % dels pares de 45 a 54 anys, configurant en total un col·lectiu que a Espanya arriba a ser una de cada quatre famílies. Tanmateix, encara hi ha una majoria d’adults, un 36,9 %, que no els considera adequats.

Aguilar apunta que "aquestes dades indiquen que les famílies han incorporat, en menor o major mesura, les tecnologies a la seua vida i a la dels seus fills", però adverteix que "aquesta incorporació de dispositius no ve acompanyada de consells i guies per poder fer un ús lliure, adequat i crític que pugui respondre a les necessitats i desitjos reals de famílies, nens i adolescents".

"De fet, en els últims temps, han proliferat guies i tutorials realitzats per part de les diferents institucions que treballen entorn dels nens i joves i que pretenen ocupar aquest buit", ha assenyalat el docent.

Per la seua part, Xavier Serra, cap de Projectes de Secundaria a l'Escola Pia Granollers (Barcelona), detalla alguns avantatges educatius de les TIC en l’àmbit escolar que les famílies veuen com a positives, com "l’aprenentatge indirecte de l’anglès associat als vídeos, jocs i aplicacions o aprendre eines d’edició que permeten a molts nens desenvolupar i fer visible el seu talent artístic i creatiu".

"També veuen la possibilitat de desenvolupar la intel·ligència computacional i programar des de molt petits, ser un aliat a l’hora d’estudiar a casa o ajudar als fills a entendre els continguts a partir de la subscripció a diversos canals de Youtube de caràcter educatiu", afegeix Serra.

Actualment, segons dades de l’INE 2016, l’ús de tecnologies d’informació per a la població infantil (de 10 a 15 anys) és, en general, molt elevada.

Internet i, sobretot, l’ordinador, són utilitzats de manera majoritària en edats anteriors als 10 anys, mentre que la disposició de telèfon mòbil s’incrementa significativament a partir dels 10 anys, fins assolir el 93,9 % en la població de 15 anys.

Segons Aguilar, aquest accés prematur a les tecnologies i a les xarxes socials ha portat conflictes en algunes famílies."Hem donat als nostres nens i nenes eines molt potents i els hem carregat d’una gran responsabilitat sense que, en la majoria dels casos, tinguin la capacitat de gestionar-la", afirma Aguilar.

L’expert creu que el paper de la família i l’escola, per aquest ordre, és clau per "dotar d’esperit crític els joves i acompanyar-los per poder gestionar conscientment els perills i les oportunitats que els donen les noves tecnologies.

"En quin moment les hem d’utilitzar? En quina quantitat? Quines conseqüències tenen les nostres accions a les xarxes? Aquests i d’altres són elements que requereixen una profunda reflexió per part de tots", proposa Aguilar.

tracking