SEGRE

FORMACIÓ

Pilots de dron 'made in' Lleida

Els voltants de l’aeroport d’Alguaire acullen les primeres pràctiques per manejar aquests dispositius || Els onze participants aconseguiran, després de passar un examen, un títol homologat

Iris Monfort, Àlex Ticó i Raül Esteve, tres dels participants, al costat de dos instructors de Hemav.

Iris Monfort, Àlex Ticó i Raül Esteve, tres dels participants, al costat de dos instructors de Hemav.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Després d’haver superat 60 hores de formació teòrica al Parc Científic i Tecnològic de Gardeny, els participants en el primer curs de pilots de drons de fins a 25 quilos que es fa a Lleida van començar aquest dimarts les pràctiques per aprendre a fer aterratges, maniobres i variacions de rotacions. Ho van fer en un punt ubicat a uns quatre quilòmetres de l’aeroport d’Alguaire, una mica allunyats dels seus plans originals. Xavier Labrador, cap de formacions pràctiques de Hemav, l’empresa que imparteix el curs, va explicar que les classes pràctiques s’havien de fer al mateix aeroport, prèvia sol·licitud dels permisos corresponents, però les interferències amb el radar ho van impedir.

Els drons porten incorporats uns sistemes de seguretat que impedeixen volar a prop d’aeroports. Els hem desactivat, però tot i així, no funcionaven correctament i no podien elevar-se”, va explicar. Després de buscar un punt confortable en un camí entre els sembrats, tres dels onze participants de la primera promoció del curs van començar a practicar, organitzats en grups reduïts. Una de les participants és Iris Monfort, enginyera forestal. “Mai havia tocat un dron, però crec que aquesta és una bona oportunitat per poder investigar sobre la desforestació, la mortalitat o el creixement dels boscos a escala local”, va afirmar.

El 90% dels drons s’utilitza per fer fotos o vídeos mentre que la llei, molt restrictiva, serà revisada

De la mateixa manera va opinar Àlex Ticó, un altre dels participants. Àlex cursa un cicle formatiu sobre excavacions i topografia. “Tinc dron des de fa un any i és un món que m’encanta i que promet molt”, va afirmar. Raül Esteve, per la seua part, va deixar la seua professió de transportista per provar sort en aquest camp. “No m’agradava la meua feina i vaig decidir canviar i apostar per un sector amb futur com aquest”, va explicar.

Entre les sortides professionals que poden trobar els pilots de drons, Labrador va destacar l’agricultura de precisió, les inspeccions d’instal·lacions industrials (torres d’alta tensió, plaques solars, construccions, etc.) i la topografia, encara que també va explicar que en el dia d’avui el 90% dels usos dels drons són audiovisuals, és a dir, per fer fotografies i vídeos. Actualment, el sector compta amb una llei molt restrictiva que està a punt de ser revisada. El principal canvi d’aquesta modificació legal és que es podrà volar en espai urbà amb permís de l’ajuntament i de la policia i que es limitarà a màquines de fins a 10 quilos com a màxim. Les multes ara van fins als 225.000 euros.

Les claus

  • Curs. Consta de 60 hores de formació teòrica i quatre hores de pràctica. La formació va a càrrec de Hemav, l’operadora de drons més gran de l’Estat.
  • Places i preu. El curs comptava amb vint places disponibles i el preu és de mil euros.
  • Homologació. La formació està homologada per l’Agència Estatal de Seguretat Aèria i el títol que s’obté té validesa a tot l’Estat.
  • Borsa de treball. Els participants entren a formar part de la borsa de pilots que Hemav posa a disposició de les empreses.
  • Normativa. Està a punt d’actualitzar-se però en el dia d’avui és molt restrictiva. No es pot fer volar un dron a menys de 150 metres de zones urbanes i les negligències poden comportar multes de fins a 225.000 euros. 
Iris Monfort, Àlex Ticó i Raül Esteve, tres dels participants, al costat de dos instructors de Hemav.

Iris Monfort, Àlex Ticó i Raül Esteve, tres dels participants, al costat de dos instructors de Hemav.ITMAR FABREGAT

tracking