SEGRE

ESNOTICIA

Estudiants ajuden en la reinserció

Alumnes d’ESO de l’institut Els Planells d’Artesa de Segre impulsen una activitat amb gossos per als usuaris de Torreblanca || El centre es planteja incloure-la en la teràpia i estendre-la

Un dels usuaris, amb dos dels gossos, el terapeuta i els alumnes al fons.

Un dels usuaris, amb dos dels gossos, el terapeuta i els alumnes al fons.LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tasques com la cuina o la neteja o tallers de forja i agricultura formen part de la teràpia que segueixen els usuaris del centre de Torreblanca per superar la drogroaddicció. Però des del gener compten també amb una activitat amb gossos que han impulsat setze alumnes de quart d’ESO de l’institut Els Planells d’Artesa de Segre. La idea va sorgir en el marc del concurs escolar de robòtica First Lego League, que en aquesta edició versava sobre la millora de la relació entre persones i animals.

“Els alumnes van proposar teràpia canina en un centre d’exclusió i van decidir portar-lo a la pràctica”, explica Jordi Trilla, professor de l’institut que dirigeix el projecte amb Montse Miralles. Per portar-ho a terme, els estudiants es van reunir amb un terapeuta del Centre de Teràpies Assistides amb Cans (CTAC) i amb responsables de Torreblanca, que mai abans havien implantat tallers amb gossos en el tractament.

Com a contrapartida, usuaris de Torreblanca faran una sessió de prevenció a l’institut

“El plantejament va ser tan seriós i entusiasta que, al veure que als nostres usuaris també els motivava, ens hi vam decidir. Ho vam veure com una primera activitat de cara a la sociabilització”, explica Jaume Vilanova, director general de l’Associació Egueiro.

Tres gossos que havien d’acabar a una gossera de Barbastre són els protagonistes. Els alumnes van construir les gàbies i els usuaris les van acabar de condicionar. “És un complement que els anirà molt bé per solucionar després situacions quotidianes”, assegura Àngel Schwartz, delegat de CTAC a Lleida i Tarragona. I és que encara que l’activitat és aparentment tan simple com que els usuaris es facin càrrec diàriament dels animals (el terapeuta i els alumnes només els visiten cada tres setmanes per fer-ne un seguiment), serveix per treballar la paciència, la tolerància a la frustració, la responsabilitat, la rutina o la constància. “És una nova eina per treballar tot això, que després els anirà molt bé als usuaris de cara a la reinserció”, apunta Vilanova, que va confirmar que estudien instaurar l’activitat de forma fixa i estendre-la a altres centres.

“Estava acostumat a voler tenir-ho tot ja i això m’aporta calma i paciència”, afirma Eduard, un dels usuaris del centre. “L’objectiu és millorar-los l’estat d’ànim. Veure aquesta realitat de prop ens ha tocat”, expliquen Valentina, Mikaela, Bruna i Montse, alumnes d’Els Planells.

L’activitat comptarà, com a contrapartida, amb una sessió a l’institut protagonitzada per usuaris de Torreblanca amb l’objectiu de treballar la prevenció de la drogoaddicció entre els alumnes.

Un dels usuaris, amb dos dels gossos, el terapeuta i els alumnes al fons.

Un dels usuaris, amb dos dels gossos, el terapeuta i els alumnes al fons.LLEONARD DELSHAMS

Un dels usuaris, amb dos dels gossos, el terapeuta i els alumnes al fons.

Un dels usuaris, amb dos dels gossos, el terapeuta i els alumnes al fons.LLEONARD DELSHAMS

tracking