SEGRE

JOVENTUT

Parlar de sexe a casa, encara pendent

Només un de cada quatre joves de 16 anys consulta dubtes amb els pares i la majoria s’informa amb els amics || Segons les dades d’avaluació del programa ‘Max in Love’ d’educació sexual

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Parlar de sexe a casa continua sent una assignatura pendent, un tema tabú. Així ho reflecteix l’enquesta d’avaluació del programa escolar Max in Love, centrat en l’àmbit de l’afectivitat i la sexualitat. Segons les dades presentades aquest dimecres extretes d’una enquesta a 621 alumnes de quart de l’ESO d’onze instituts lleidatans, només un de cada quatre adolescents parla de sexe a casa amb els pares. Francesc Abella, investigador de l’IRBLleida i responsable de l’avaluació, va explicar que la principal font d’informació són els amics (38%). En segon lloc, se situa l’escola (22%), seguida d’internet (15%). Al darrere queden la mare (12%) i el pare (6%). A la pregunta “Amb qui pots parlar de sexe?”, el 55% dels adolescents va respondre amb els amics; el 18%, amb la mare; el 7%, amb el pare, i el 6%, amb els cosins.

La Paeria oferirà aquest divendres l’espectacle ‘Max in Love’ per a les famílies al teatre de l’Escorxador

El programa Max in Love, impulsat per la Paeria amb la col·laboració de la UdL, l’Aula Municipal de Teatre, la Diputació i Antisida Lleida, compleix aquest any el quart aniversari (vegeu el desglossament). Consisteix en una obra de teatre feta per adolescents per a adolescents, seguida d’una guia d’activitats didàctiques i assessorament als educadors, així com la possibilitat d’optar a tallers complementaris amb especialistes, com ara sexòlegs o tècnics d’Antisida.

Entre les conclusions d’avaluació del programa, destaca el fet que els adolescents utilitzen el col·legi com a font bàsica d’informació després dels amics. Segons va explicar Abella, “es tracta d’un programa que funciona, que és àmpliament acceptat pels joves, que els informa i que millora les seues actituds davant la vida afectiva i sexual”. Després d’haver seguit el programa, va dir Abella, els adolescents són més capaços d’expressar sentiments. D’altra banda, per animar a parlar de sexe a casa, demà la Paeria oferirà l’espectacle Max in Love per a les famílies a les 19.00 hores a l’Escorxador. L’entrada és gratuïta.

Enquesta

  • Amb qui parles de sexe? El 55%, amb els amics; el 18%, amb la mare; el 7%, amb el pare, i el 6%, amb els cosins.
  • On t’informes? El 38% dels amics; el 22% del col·legi; el 15% d’internet; el 12% de la mare, i el 6% del pare.
  • Coneixes els recursos? El 80% dels enquestats coneix els recursos juvenils en matèria de sexualitat disponibles a Lleida.
  • Té risc la marxa enrere? Abans del programa, el 83% sabia que la marxa enrere comporta un risc d’embaràs. Després del programa, ho sap el 95%. 

‘Max in Love’, una obra de teatre per educar els adolescents L’ajuntament de Lleida impulsa des del 2014 el programa Max in Love, dirigit a alumnes de 4t d’ESO i als seus professors, amb l’objectiu de trencar estereotips sexuals i generar relacions igualitàries i sense violència. El programa aborda, a través d’una obra de teatre i activitats a classe, les diferents variables que interactuen en la sexualitat (aspectes biològics, emocionals, socials i personals) i com influeixen en la presa de decisions. Marta Capdevila, tècnica de Promoció de la Salut de la Paeria, va explicar que cada any segueixen aquest programa 1.500 alumnes de 4t d’ESO, que se sumen a 1.500 estudiants de 3r que segueixen el programa Max en escena de prevenció de les drogodependències. Aquest últim va ser pioner i compta amb una història de 20 anys.

Responsables del programa ‘Max in Love’ van presentar ahir els resultats al centre juvenil La Palma.

Responsables del programa ‘Max in Love’ van presentar ahir els resultats al centre juvenil La Palma.SABINA DIEGO

tracking