SEGRE

HISTÒRIA ACTIVITATS

Una Guerra Mundial a Artesa de Lleida

Uns 200 figurants de grups arribats d’Espanya i França recreen a la localitat la batalla de Nàpols del 1943 || Un miler de persones assisteixen als ‘combats’, que duraran fins demà

Els figurants, perfectament ficats en el seu paper.

Els figurants, perfectament ficats en el seu paper.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Setembre del 1943. Nàpols. Un insurrecció popular de només quatre dies, en plena Segona Guerra Mundial, aconsegueix alliberar la ciutat italiana de l’ocupació nazifeixista.

Ahir, més de 73 anys després, els carrers i els voltants d’Artesa de Lleida es van submergir en aquell escenari bèl·lic per recrear els que són coneguts com els Quatre Dies de Nàpols (del 27 al 30 de setembre). Se’n van encarregar entre 150 i 200 figurants de grups de recreació arribats des de diferents punts d’Espanya i França, en una iniciativa impulsada pels lleidatans d’Eto Battles que arriba a la tercera edició (les dos anteriors van tenir lloc a Torrebesses i van versar sobre la presa de Sicília i la batalla de Palerm).

Un hospital de campanya, simulació d’emboscades i batalles i una fira de col·leccionisme, atractius

Van muntar un hospital de campanya, van simular la vida als campaments, van recrear una emboscada al matí i una batalla de fogueig a la tarda. I tot plegat per a gaudi del miler de visitants, entre aficionats i curiosos vinguts de Lleida ciutat i pobles del voltant, que es van atansar fins a la localitat per fer un viatge en el temps. No només amb les espectaculars escenificacions, ambientades amb vehicles i uniformes i vestits d’època, sinó també gràcies a un mercat de col·leccionistes que es va instal·lar al pavelló i en el qual també es van poder veure maquetes de representació.

No hi van faltar, per fer un mos o dinar, una sèrie de food trucks. “Estem contents de com ha anat tot el dia, encara que el temps no ens ha acompanyat gaire. A veure si millora”, va reconèixer a aquest diari l’alcalde d’Artesa de Lleida, Pere Puiggròs.

L’esperança és que el temps millori avui i demà, dies en els quals també es podrà disfrutar d’aquesta recreació històrica a Artesa de Lleida, activitat que s’emmarca en la seua Setmana Cultural. En cap cas, això sí, amb la intenció de fer apologia bèl·lica, sinó al contrari, ja que l’objectiu és enviar als visitants el missatge que mai més no hauria de succeir qualsevol tipus de guerra.

Els figurants, perfectament ficats en el seu paper.

Els figurants, perfectament ficats en el seu paper.ITMAR FABREGAT

tracking