SEGRE

POLÍTICA CULTURAL

Creus de Sant Jordi reivindicatives

L’historiador Borja de Riquer va recordar que “Catalunya s’ha rebel·lat quan veia trepitjats els seus drets” || Rosa Fabregat, la Fundació Guinovart i Maria Pilar Busquets, entre les distingides

Sant Jordi 1

Sant Jordi 1GENERALITAT DE CATALUNYA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Saló de Cent de la Generalitat de Catalunya va acollir aquest dimecres l’acte d’entrega de les Creus de Sant Jordi, la màxima distinció institucional catalana, a 29 persones i 23 entitats que s’han destacat pels serveis prestats a Catalunya en defensa de la seua identitat o en el pla cívic i cultural.

Entre elles hi havia l’escriptora i farmacèutica lleidatana Rosa Fabregat, que moments abans d’entrar a l’acte es confessava “molt emocionada, malgrat que m’he promès no emocionar-me mentre agraïa totes les felicitacions que havia rebut”. En el pla de les entitats, també va ser distingida la Fundació Guinovart d’Agramunt, un premi que va rebre Maria Guinovart, la seua responsable i filla de l’artista Josep Guinovart.

Puigdemont assegura que en les Creus de Sant Jordi hi ha els ingredients del que vol ser Catalunya

A títol pòstum van ser reconegudes, entre d’altres, l’exsíndica d’Aran, Maria Pilar Busquets, desapareguda el novembre passat als 79 anys i l’exlíder socialista Carme Chacón, morta de forma sobtada a l’abril als 46 anys. En els dos casos, van ser els fills que van recollir les Creus. De fet, un dels moments més emotius de la cerimònia es va produir quan el fill de Chacón, Miquel Barroso, de 9 anys, va recollir la Creu de Sant Jordi acompanyat de la seua tieta, Mireia Chacón. Moments abans de l’entrega el petit va conversar amb el conseller de Cultura, Santi Vila, i altres de les personalitats assistents.

L’historiador Borja de Riquer, que va parlar en nom de tots els distingits d’aquest 2017, va afirmar que Catalunya no ho ha tingut fàcil “amb uns veïns massa poderosos i intervencionistes” però va assegurar que “ha progressat molt i s’ha manifestat com un país rebel quan veia els seus drets trepitjats o ignorats ja fos durant l’edat mitjana, al segle XIX, el segle XX o el segle XXI”. En aquest context, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va assegurar en la cerimònia que el que vulgui ser Catalunya com a país, “que ho decidirà la gent” estaran tots els ingredients que representen les Creus de Sant Jordi amb el seu exemple.

Altres guardonats van ser els empresaris Víctor Grífols i Miquel Valls, l’actor i director Josep Maria Pou, l’esportista Gemma Mengual, el periodista Josep Cuní, l’actriu i model Teresa Gimpera o el polític Joaquim Molins. 

Sant Jordi 2

Sant Jordi 2GENERALITAT DE CATALUNYA

Sant Jordi 3

Sant Jordi 3GENERALITAT DE CATALUNYA

Sant Jordi 4

Sant Jordi 4GENERALITAT DE CATALUNYA

Sant Jordi 5

Sant Jordi 5GENERALITAT DE CATALUNYA

tracking