SEGRE

INSERCIÓ

Més de 3.700 contractes en 10 anys a persones vulnerables

A Lleida a través d’Incorpora de La Caixa, que el 2016 va crear 14 microempreses

Contractes 1

Contractes 1MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Treure del risc d’exclusió social persones i col·lectius vulnerables a través una ocupació. Amb aquest objectiu fa deu anys que treballa a les comarques de Ponent l’Obra Social La Caixa mitjançant el programa d’inserció laboral Incorpora, que ha atès des del 2006 més d’11.000 lleidatans. I el percentatge d’èxit és alt ja que, aproximadament un de cada tres ha acabat aconseguint una ocupació gràcies als 3.767 contractes que la iniciativa de l’entitat ha aconseguit en tot aquest temps a la província de Lleida (774 l’any passat).

Així ho van presentar aquest dimecres els seus responsables coincidint amb la celebració a Caixa- Forum d’un acte de reconeixement a empreses i institucions col·laboradores. Perquè en aquests deu anys, Incorpora, que representa una inversió anual a Lleida d’un total de 650.000 euros, ha aconseguit implicar en la recerca de feina per a persones vulnerables o en risc d’exclusió social més de 896 empreses de la demarcació.

I s’ha aconseguit a través d’un treball en xarxa entre les firmes i els vint-i-dos tècnics de nou entitats que desenvolupen aquest projecte a Ponent (Aspid, Salesians Sant Jordi, Prosec, Aasll, Reintegra, Creu Roja, Salut Mental Ponent, Alba i Aspros). “El que pretenem és recuperar aquestes persones perquè tornin a creure en si mateixes. Tenir una feina no és només important des del punt de vista econòmic, sinó també emocional”, va explicar Jaume Farré, director del departament d’Integració Sociolaboral de la Fundació Bancària La Caixa.

“Sense una feina la vida no és plena”, va afirmar Jaume Masana, director territorial de CaixaBank a Catalunya. El 80% de persones ateses es troben en risc d’exclusió (exreclusos o maltractades, entre d’altres), però també es treballa amb altres col·lectius com joves o majors de 45 anys a l’atur. A més, dos de cada deu tenen alguna discapacitat o trastorn de salut mental. A la recerca d’ocupació, Incorpora va sumar l’any passat una nova línia per treballar l’autoocupació amb emprenedors a través de microcrèdits. Aquesta iniciativa va permetre la creació el 2016 d’un total de catorze microempreses.

Les dades

3.767 contractes. És el nombre de contractes que s’han aconseguit a través d’Incorpora a Lleida des del 2006.

896 empreses. El programa de La Caixa ha aconseguit implicar a Ponent en aquesta dècada 896 empreses.

9 entitats. Nou entitats, a través de 22 tècnics, són les encarregades de desplegar el programa a Ponent. 

Khalid Rochdi, 24 anys. Ha participat en Incorpora. «Tenir una feina m’ha canviat la vida. Em sento realitzat»  “Volia tenir una feina per cobrir les despeses i per ajudar a casa, però em demanaven experiència i amb vint-i-dos anys no la tenia.” Així va explicar aquest dimecres Khalid Rochdi, un jove lleidatà format en administració i finances que ha participat en el programa Incorpora, els seus difícils inicis al món laboral. Fa dos anys va arribar a l’entitat Salesians Sant Jordi i allà va entrar en contacte amb aquesta iniciativa de La Caixa. Després de diverses entrevistes de feina infructuoses, la tècnica de l’entitat li va proposar fer un curs d’auxiliar de serveis, que va acabar en unes pràctiques a l’empresa Projectes Modulars Prefabricats (PMP). “L’empresa va quedar contenta i el mes de gener em van contractar. Dono suport al departament d’administració, i registre i arxivo factures”, explica. “M’ha canviat la vida. Al final he tingut l’oportunitat i em sento realitzat”, assegura. “Tothom té dret a una oportunitat. No tenir experiència no vol dir que no siguin bons per a una feina”, afirma Sara Arderiu, directora de PMP.

tracking