SEGRE

IGUALTAT MESURES

El Govern crea un cercador d'expertes per donar impuls al talent femení

Ja en formen part més de 600 professionals, entre elles una trentena de Lleida

Josefina Vidal Morera, Pilarín Minguell (a dalt), Maria Bernades. Alba Güell i Olga L. Pijoan.

Josefina Vidal Morera, Pilarín Minguell (a dalt), Maria Bernades. Alba Güell i Olga L. Pijoan.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’Institut Català de les Dones actualitza el cercador d’expertes per impulsar el talent femení i donar visibilitat a les professionals catalanes en diferents àmbits, de què ja formen part més de 600 dones, de les quals una trentena són lleidatanes. Eliminar els estereotips de gènere i fomentar la igualtat són els seus principals objectius.

Construir a través de la igualtat. Aquest és un dels principals objectius del Cercador d’Expertes, una eina que naix renovada de la mà de l’Institut Català de les Dones (ICD) per donar visibilitat a les professionals i impulsar el talent femení. Actualment, ja compta amb més de 600 expertes donades d’alta vinculades a més de 170 professionals. Entre elles, hi ha una trentena de lleidatanes lligades a la investigació, la literatura, el màrqueting, les empreses, l’advocacia o l’activisme.

En aquest sentit, la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Teresa M. Pitarch, assenyala a aquest diari que es tracta d’una eina estratègica i de competitivitat que ajuda a ponderar el talent femení en els múltiples àmbits en els quals són presents aquestes professionals.

A més, aquest cercador (www.cercadordexpertes.cat) aposta per la innovació i permet la geolocalització i compartir perfils a les xarxes socials. Aquesta eina facilitarà als mitjans de comunicació, empreses, institucions, entitats i món acadèmic la localització de dones per incorporar-les com a expertes. “No podem perdre talent i animem les dones que formin part d’aquest cercador”, anima Pitarch.

La presidenta de l’Institut Català de les Dones defensa que aquest tipus de mesures concretes per promoure la igualtat ajuda que les professionals ocupin el lloc que es mereixen i, a més, assenyala que és una manera de trencar el “sostre de vidre” que es troben les dones a l’hora de prosperar en les seues professions.

“Com a dones, moltes vegades ens costa reconèixer que som expertes i que tenim talent. Hem d’acabar amb aquesta por i ajudar també a ser exemple per a les nenes”, afirma Pitarch. Un talent invisible en activitats considerades encara avui dia masculines i amb més reconeixement cap als homes. “Hem de ser exemple per a les nenes i trencar estereotips sobre les professions des de petits”, defensa.

El Cercador d’Expertes inclou professionals de tot Catalunya, classificades per demarcacions, encara que també compta amb catalanes que exerceixen la seua professió a l’estranger.

Dones rellevants de Tàrrega, en un documental

Un documental impulsat per l’ajuntament de Tàrrega recuperarà la història de cinc dones rellevants de la capital de l’Urgell per la seua trajectòria professional i vital durant el segle XX. Una iniciativa que pretén donar visibilitat a les dones targarines traient-les de l’anonimat. El documental, titulat On són les dones targarines?, s’estrenarà avui a les sis de la tarda als Cinemes Majèstic de Tàrrega.

La cinta, basada sobretot en entrevistes davant de càmera, és obra de l’historiador Jordi Creus, la tècnic Mireia Fontanet i el periodista Dani Hernández.

Dos de les biografies s’han reconstruït a partir del testimoni directe de les protagonistes i la resta a través dels testimonis dels descendents.

En aquest cas, les protagonistes són Maria Bernades Guardiola, llevadora; Alba Güell Roca, professora i activista cultural en favor de l’ensenyament en català; Olga L. Pijoan, artista plàstica conceptual; Josefina Vidal Morera, poeta i política, i Pilarín Minguell Pont, actriu, locutora radiofònica i periodista. Aquestes dos últimes dones seran presents avui a la projecció juntament amb familiars de les altres tres protagonistes, ja mortes.

Aquest treball d’investigació vol omplir el buit de documentació històrica pel que fa a les dones rellevants de Tàrrega i el documental és una primera aproximació.

A petició pròpia, amb formació específica i set anys d’experiència L’Institut Català de les Dones, organisme adscrit al departament de Presidència, vol potenciar el Cercador d’Expertes i aconseguir que a final d’any s’hi hagin registrat unes mil professionals. Per sol·licitar l’alta al cercador s’han de complir una sèrie de requisits, tots plegats explicats a la pàgina web www.cercadordexpertes.cat. Les interessades hauran d’omplir un formulari per indicar els mèrits i càrrecs professionals i acadèmics; disposar d’una experiència professional mínima de set anys, formació específica, publicacions científiques o de divulgació, i un mínim de tres projectes desenvolupats en el seu camp. La informació estarà contrastada ja que l’ICD vetllarà per la veracitat.

Josefina Vidal Morera, Pilarín Minguell (a dalt), Maria Bernades. Alba Güell i Olga L. Pijoan.

Josefina Vidal Morera, Pilarín Minguell (a dalt), Maria Bernades. Alba Güell i Olga L. Pijoan.SEGRE

tracking