SEGRE

La prohibició de tallar la cua als gossos haurà d'esperar

El PP ha presentat una esmena durant la tramitació de la norma en el Senat

Vista d'uns gossos.

La prohibició de tallar la cua als gossos haurà d'esperarEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Encara que el Congrés va ratificar el 16 de març el conveni europeu que prohibeix l’amputació de la cua dels gossos per motius estètics, la mesura haurà encara d’esperar ja que una esmena que el PP ha presentat durant la tramitació de la norma en el Senat retardarà la seua entrada en vigor a Espanya. I és que la majoria absoluta de la qual gaudeix el grup popular a la Cambra Alta li permetrà tirar endavant la mateixa reserva que a l’article 10 d’aquest conveni havia presentat el Govern per autoritzar tallar la cua als gossos i que va ser tombada per l’oposició al Congrés.

El Conveni Europeu de Protecció Animal de 1987 serà debatut aquest dilluns per la Comissió d’Afers Exteriors del Senat i dimecres passarà a ple, on presumiblement s’aprovaran les seues mesures, però amb la reserva plantejada pel grup parlamentari popular.

En la seua esmena, el PP recorda que hi ha altres països europeus, com Dinamarca, Alemanya o Letònia, que també han fet reserves a aquest mateix aspecte del conveni i subratlla que a Espanya hi ha legislacions autonòmiques que prohibeixen l’amputació i d’altres no.

Aquesta circumstància, juntament amb "la polèmica que encara avui hi ha sobre el tall de cues aconsellen aquesta aproximació sobre l’assumpte", argumenta el grup popular, i afegeix: "En tot cas, els veterinaris conservaran la llibertat de decisió, cas per cas, sobre la manera de procedir."

Si com es preveu el ple del Senat aprova dimecres un text sobre el conveni discrepant respecte al qual va aprovar el Congrés es generarà una situació molt poc freqüent, encara que prevista reglamentàriament, i que obligarà a crear una Comisión Mixta Congreso-Senat constituïda expressament per resoldre la qüestió. Des de l’any 1984 no s’aplica l’article 146 del Reglament del Senat per al cas de discrepància entre algun tractat o conveni internacional, han explicat fonts de la Cambra Baixa.

"En el cas que l’acord del Senat sobre alguns dels Tractats i Convenis Internacionals a què es refereix l’article 94.1 de la Constitució diferís de l’adoptat prèviament pel Congrés dels Diputats, haurà de constituir-se una Comissió mixta conforme al previst a l’article 74.2 de la mateixa", estableix aquest article.

La comissió, d’acord amb la Carta Magna, estarà formada per igual nombre de diputats que de senadors i haurà de presentar un text que votaran ambdues cambres, encara que en cas de votació discrepant "decidirà el Congrés per majoria absoluta".

A la pràctica, tots aquests passos que hauran de donar el Congrés i el Senat per intentar posar-se d’acord sobre l’aspecte del conveni referit a la prohibició de l’amputació de la cua als gossos comportarà retardar una mesura sobre la qual, en última instància, decidirà la Cambra Baixa, tal com estableix la Constitució.

tracking