SEGRE

Denuncien davant de la Fiscalia 15 llocs web per incitar al suïcidi

Vídeos, blogs o fòrums, segons el Consell de l’Audiovisual de Catalunya

La roda de premsa de presentació de l'informe.

Denuncien davant de la Fiscalia 15 llocs web per incitar al suïcidiConsell de l'Audiovisual de Catalunya / @Consell_Audio

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) ha denunciat davant de la Fiscalia quinze llocs d’internet amb continguts que inciten a la mort per suïcidi. Es tracta de sis vídeos de Youtube, quatre blogs, dos pàgines web, dos fòrums i un compte de Twitter, segons van informar ahir el president del CAC, Roger Loppacher, i la presidenta de l’associació Després del Suïcidi-Associació dels Supervivents, Cecília Borràs, en la presentació d’un informe sobre la qüestió.

L’anàlisi revela que els 15 continguts denunciats animen altres persones a suïcidar- se i recomanen diversos mitjans per fer-ho. Sota títols com Manual del suïcida, 13 formes de suïcidar-se o Respostes: algunes pastilles per morir sense dolor?, els continguts proposen la creació de grups suïcides privats a les xarxes socials i en els programes de missatgeria instantània.

L’informe detalla que en un dels casos es van comptabilitzar 111 respostes a la proposta de crear un grup de persones suïcides i alerta que “la majoria d’elles van proporcionar un número de telèfon per incorporar-se a un grup de WhatsApp privat”. “Fenomen emergent”

Els llocs d’internet que inciten al suïcidi “són un fenomen emergent”, van coincidir els dos portaveus, que van recomanar “alertar la policia i la Fiscalia quan es tingui constància de continguts d’aquest tipus”. L’anàlisi revela que una recerca de la paraula suïcidi a Youtube ofereix 89.000 respostes i que l’anàlisi de la meitat d’aquestes demostra que el 58% corresponen a continguts de risc. D’aquesta manera, a part dels 15 continguts denunciats, l’informe en detecta 15 més que presenten un missatge complaent cap al suïcidi. Segons l’estudi, difonen de manera reiterada fantasies suïcides que s’associen amb valors positius o romàntics com la pau, el descans, la valentia o la felicitat i, sovint, mostren imatges explícites i reals de persones mortes per suïcidi. Molts detallen els sistemes de suïcidi considerats com a “ràpids i indolors”, es faciliten medicaments i es donen pautes per dur a terme el suïcidi de forma eficaç.

tracking