SEGRE

Sanitat alerta de la tonyina fresca Garciden comprada entre el 25 d'abril i el 5 maig

S’han registrat 25 casos d’intoxicació a Andalusia, 11 a la Comunitat de Madrid i 4 a Múrcia

Tonyina fresca

Sanitat alerta de la tonyina fresca Garciden comprada entre el 25 d'abril i el 5 maigEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Sanitat demana als ciutadans que hagin comprat tonyina fresca entre el 25 d’abril i el 5 de maig que es posin en contacte amb l’establiment per informar-se si el producte és de l’empresa Garciden, que va comercialitzar un lot amb histamina que ha provocat 40 casos d’intoxicació.

En cas de ser així, "no consumir-lo sota cap de les seues formes de preparació culinària", ja que la histamina resisteix processos tèrmics com els propis del cuinat, assenyala en una alerta l’Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició (Aecosan) del Ministeri de Sanitat.

Com a conseqüència del consum de tonyina distribuïda per l’esmentada empresa, que té la seua seu a Almeria, s’han registrat 25 casos d’intoxicació a Andalusia, 11 a la Comunitat de Madrid i 4 a Múrcia.

La tonyina implicada en l’aparició dels brots ha estat comercialitzada en diferents lots per l’empresa d’Almeria, que l’ha distribuït a Múrcia, Comunitat Valenciana, Aragó, Andalusia, Castella i Lleó, País Basc, Madrid i Catalunya i en països europeus com Alemanya, Itàlia i Portugal.

Com a mesura de precaució, les autoritats sanitàries d’Andalusia mantenen l’empresa tancada i ha ampliat l’alerta a tots els lots elaborats des de l’1 al 5 de maig.

Aquests lots estan sent retirats tant per la pròpia empresa de manera voluntària mitjançant notificació als seus clients, com per l’autoritats sanitàries andaluses i nacionals a través de la xarxa d’alerta alimentària.

L’aparició de la histamina està relacionada amb una mala higiene en la manipulació dels aliments i, sobretot, per una mala conservació del peix, habitualment una elevada temperatura durant períodes de temps prolongat.

Tots els afectats per aquesta intoxicació alimentària han cursat episodis lleus caracteritzats per picor de coll, rubor i suor facial, nàusea i vòmits, cefalees i eritema cutani, però en cap dels casos no ha estat necessari l’ingrés i tots han evolucionat favorablement, ha assenyalat l’Aecosan.

Sanitat aconsella que si passats uns minuts i fins tres hores després d’haver ingerit tonyina, alguna persona nota algun d’aquests símptomes, consulti el seu metge.

tracking