x
Català Castellà
Registra’t | Iniciar sessió Registra’t Iniciar sessió
Menú Buscar
Cercador de l’Hemeroteca
Segre Segre Premium

FAUNA

Vallcalent, pioner a tractar amb làser aus electrocutades

Actualitzada 11/05/2017 a les 09:26

Vallcalent, pioner a tractar amb làser aus electrocutades

Vallcalent, pioner a tractar amb làser aus electrocutades

LLEIDA TV
Un xoriguer que ahir van tractar amb el làser al centre de fauna de Vallcalent.

Totes les imatges i continguts de SEGRE.com tenen drets i no es permet la seva reproducció i/o còpia sense autorització expressa.

© Un xoriguer que ahir van tractar amb el làser al centre de fauna de Vallcalent.

ÒSCAR MIRÓN

El centre de fauna de Vallcalent s’ha convertit en el primer de tot l’Estat a disposar de tecnologia làser per tractar aus electrocutades. I ho ha fet gràcies a un aparell valorat en 5.000 euros i cedit per Endesa amb el qual estan recuperant satisfactòriament un xoriguer petit que es va electrocutar a l’Alt Empordà i que es preveu que pugui ser alliberat pròximament als aiguamolls de l’Empordà.

La tècnica, que s’utilitza en humans i que el centre lleidatà havia provat amb dos exemplars fa anys, però traslladant-los a una clínica, permet aturar la necrosi de les ferides que pateixen aquests animals a l’entrar en contacte amb línies elèctriques i accelera la cicatrització i la recuperació del teixit. “L’èxit de la recuperació d’una au electrocutada sense la tècnica del làser és pràcticament nul. Esperem que, a partir d’ara, sigui més, encara que sempre dependrà del grau d’afectació i de la rapidesa amb què arribi al centre”, va apuntar Joan Alàs, coordinador del centre de fauna de Vallcalent.

Aquesta iniciativa d’Endesa convertirà Vallcalent en referència a Catalunya, ja que a partir d’ara s’enviaran al centre lleidatà totes les aus electrocutades a les quatre províncies catalanes. En el que va d’any, el centre de recuperació de Vallcalent ja ha rebut quatre exemplars vius (cada any n’arriben entre 120 i 170, però la gran majoria moren), dels quals dos van morir, un altre ha sobreviscut gràcies al làser (encara que no podrà tornar a volar) i el quart és el xoriguer. “Si funciona ens plantegem estendre-ho”, va explicar Inma Ordóñez, experta en biodiversitat d’Endesa.

Temes relacionats
Descobrir
El més...
segrecom Twitter

@segrecom

Envia el teu missatge
Segre
© SEGRE Carrer del Riu, nº 6, 25007, Lleida Telèfon: 973.24.80.00 Fax: 973.24.60.31 email: redaccio@segre.com
Segre Segre