SEGRE

FAUNA

Vallcalent, pioner a tractar amb làser aus electrocutades

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El centre de fauna de Vallcalent s’ha convertit en el primer de tot l’Estat a disposar de tecnologia làser per tractar aus electrocutades. I ho ha fet gràcies a un aparell valorat en 5.000 euros i cedit per Endesa amb el qual estan recuperant satisfactòriament un xoriguer petit que es va electrocutar a l’Alt Empordà i que es preveu que pugui ser alliberat pròximament als aiguamolls de l’Empordà.

La tècnica, que s’utilitza en humans i que el centre lleidatà havia provat amb dos exemplars fa anys, però traslladant-los a una clínica, permet aturar la necrosi de les ferides que pateixen aquests animals a l’entrar en contacte amb línies elèctriques i accelera la cicatrització i la recuperació del teixit. “L’èxit de la recuperació d’una au electrocutada sense la tècnica del làser és pràcticament nul. Esperem que, a partir d’ara, sigui més, encara que sempre dependrà del grau d’afectació i de la rapidesa amb què arribi al centre”, va apuntar Joan Alàs, coordinador del centre de fauna de Vallcalent.

Aquesta iniciativa d’Endesa convertirà Vallcalent en referència a Catalunya, ja que a partir d’ara s’enviaran al centre lleidatà totes les aus electrocutades a les quatre províncies catalanes. En el que va d’any, el centre de recuperació de Vallcalent ja ha rebut quatre exemplars vius (cada any n’arriben entre 120 i 170, però la gran majoria moren), dels quals dos van morir, un altre ha sobreviscut gràcies al làser (encara que no podrà tornar a volar) i el quart és el xoriguer. “Si funciona ens plantegem estendre-ho”, va explicar Inma Ordóñez, experta en biodiversitat d’Endesa.

Un xoriguer que ahir van tractar amb el làser al centre de fauna de Vallcalent.

Un xoriguer que ahir van tractar amb el làser al centre de fauna de Vallcalent.ÒSCAR MIRÓN

tracking