SEGRE

salut

NeuroLleida atén 1.115 persones el 2016

El nou Centre de Neurorehabilitació i Autonomia Funcional d’Aspid estarà a ple rendiment a la tardor

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El nou Centre de Neurorehabiltació i Autonomia Funcional de l’Associació de Paraplègics i Discapacitats Físics de Lleida (ASPID), que es preveu que estigui a ple rendiment aquesta tardor, permetrà ampliar i iniciar nous programes de tractament grupals (rehabilitació funcional, deteriorament cognitiu lleu i demències relacionades amb la vellesa i el llenguatge i les habilitats comunicatives). A més, es posarà en marxa la nova Unitat de Memòria, segons ha explicat aquest dimarts Bibiana Bendicho, presidenta d’ASPID, en el decurs de la presentació del balanç 2016 de NeuroLleida, el Servei de Rehabilitació Funcional d’ASPID

Bibiana Bendicho ha apuntat que “l’obertura del nou centre de neurorehabilitació neix de la necessitat d’atendre els nous casos de malalts neurològics provocats per l’envelliment de la població i per desenvolupar nous programes, sobretot dins de l’àrea de prevenció, que s’adreça a la població general i tenen l’objectiu de sensibilitzar, motivar i fomentar el desenvolupament de conductes i estils de vida saludables”.

Olga Gelonch, directora assistencial de NeuroLleida, ha explicat que “el 16% de la població espanyola presenta alguna malaltia neurològica i que aquestes són responsables del 44% de la discapacitat per malaltia crònica”.

Jordi Cortada, gerent de la Regió Sanitària de Lleida i de la Regió Alt Pirineu i Aran, ha agraït la tasca desenvolupada per ASPID, sobretot en l’àmbit de la prevenció, i ha corroborat que “els costos de suport i tractament de les malalties neurològiques són molt elevats”.

Balanç del servei el 2016

El servei NeuroLleida va atendre l’any 2016 un total de 103 persones amb discapacitat física derivada de patologies neurològiques (dany cerebral adquirit, malalties neurodegeneratives o neuromusculars, etc.), 29 més que l’any anterior. D’aquest total, 59 pacients van participar en algun dels programes de tractament; 35 van fer un estudi de valoració i diagnòstic, i 9 van dur a terme un estudi de valoració i posteriorment van iniciar el tractament.

El grup més nombrós de persones ateses va ser el de la franja d’edat compresa entre els 50 i els 59 anys, amb un diagnòstic de dany cerebral sobrevingut, concretament traumatisme cranioencefàlic (TCE) o ictus.

Per diagnòstics, el 76% dels pacients atesos són persones amb afectacions d’origen neurològic —que corresponen en la majoria de casos a pacients amb dany cerebral (ictus, traumatismes cranioencefàlics, tumor cerebral, deteriorament cognitiu lleu, etc.)—, seguits dels pacients amb afectacions psiquiàtriques (el 10%), reumatològiques i traumatològiques (ambdues amb el 7%). Els serveis més utilitzats han estat el de neuropsicologia (71 casos), fisioteràpia (41), logopèdia (15), psicologia (8) i teràpia ocupacional (7).

En total, NeuroLleida va donar servei l’any passat a unes 1.115 persones, sumant les persones que es van beneficiar del servei de neurorehabilitació (103) i les que van participar en l’àrea de prevenció, que inclou el programa multicomponent preventiu “Gent activa, ment en forma” (180) i en el cicle de conferències –un total de 36 en 22 localitats de Lleida– en neuroprevenció “Les claus de l’envelliment saludable” (832).

La roda de premsa de balanç del servei de Neurolleida.

NeuroLleida atén 1.115 personesItmar Fabregat

tracking