SEGRE

SALUT RECONEIXEMENT

Premi per a un programa de rehabilitació ràpida de genoll

Impulsat pel Santa Maria de Lleida i que redueix els dies d’ingrés

Imatge de l’equip de professionals de l’hospital de Santa Maria encarregats del programa.

Imatge de l’equip de professionals de l’hospital de Santa Maria encarregats del programa.ICS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un equip de professionals de l’hospital Santa Maria de Lleida han rebut el premi Bioibérica al millor treball d’investigació en artrosi durant les XXVII Jornades de Medicina Física i Rehabilitació, celebrades el març passat a l’hospital de Sant Pau de Barcelona. El premi reconeix els beneficis per als pacients operats del genoll del nou programa de recuperació millorada o intensiva, que redueix els dies d’hospitalització i els permet caminar al cap de poques hores de ser intervinguts. Jordi Colomina, coordinador del programa, va explicar ahir que abans els pacients havien d’estar-se 48 hores al llit i, amb el nou programa, poden aixecar-se al cap de les 24 hores següents a l’operació.

Segons Colomina, el programa va començar a implantar-se a tall de prova durant el primer semestre del 2016. A partir del juny, ja es va aplicar a tots els pacients de l’hospital amb pròtesi de genoll (157 durant el segon semestre de l’any passat) o maluc (57). Durant aquest període, el 100% dels pacients van poder asseure’s i un 97,5% van caminar durant les primeres 24 hores després de la cirurgia. El 47% van ser capaços de baixar i pujar escales l’endemà. Les complicacions greus van ser inferiors en un 2% i l’estada hospitalària va durar una mitjana de 4,5 dies (anteriorment l’estada mitjana era de 6,8 dies). La satisfacció global del procediment, segons les dades del Santa Maria, va ser excel·lent (66%), bona (31%), regular (3%) i deficient (1%).

Els canvis implantats comencen molt abans de l’operació i compten amb la col·laboració no només dels traumatòlegs, sinó de tot l’equip mèdic, en especial de les àrees d’anestèsia, fisioteràpia, farmàcia i infermeria. Així mateix, s’ha canviat l’anestèsia perquè controli el dolor, però sense bloquejar el moviment després de la intervenció. Igualment, s’eliminen drenatges i sondes que obliguen el pacient a estar-se al llit més temps.

Després de la cirurgia, es permet al pacient menjar i beure al cap de tres hores de ser operats (abans eren sis) i passades aquestes tres hores, si el pacient ho tolera, ja s’aixeca i comença a caminar amb l’ajuda d’un fisioterapeuta.

“Amb aquest nou programa el pacient es converteix en el protagonista del procés, abans i després de l’operació, se’l fa més responsable i actiu en la recuperació”, va afirmar Colomina.

tracking