SEGRE

Uns 36.000 dependents moriran sense rebre prestacions aquest any

Denuncien que l’Administració General de l’Estat aporta menys del 20% de la despesa pública, davant del 80% suportat per les comunitats, quan hauria de ser del 50%

Dependència

Uns 36.000 dependents moriran sense rebre prestacions aquest any

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Associació de Directors i Gerents de Serveis Socials ha alertat que si s’aprova el pressupost destinat el 2017 a dependència 36.000 dependents en llista d’espera moriran sense haver rebut les prestacions a què tenen dret. El president de l’associació, José Manuel Ramírez, ha denunciat en un comunicat que l’u per cent d’aquestes persones a qui se’ls ha reconegut el dret com a dependents i que no perceben serveis o prestacions moren cada mes.

Segons les dades del Sistema de la Dependència, 335.201 persones estan en espera, de les quals més d’una tercera part (el 36 %) són dependents amb Grau II o III (Dependents Severs i Grans Dependents), en total 121.588 persones. L’any passat la llista d’espera era superior i Ramírez recorda que van ser 40.647 les persones dependents que van morir abans de rebre aquesta cobertura social a la que tenien de dret.

Al seu judici "resulta molt preocupant que el projecte de Pressupostos Generals de l’Estat 2017 mantingui aquesta inhumana situació per una evident falta de finançament del sistema". "Recuperar les retallades en el finançament estatal permetria disminuir la llista d’espera en prop de 90.000 persones i es generarien més de 20.000 llocs de treball nous en un any", assenyala el responsable de l’associació, qui recorda que era un compromís de l’acord d’investidura entre PP i Ciutadans (Cs) que està sent incomplert.

A més, planteja que si l’aportació estatal fos del 50 % del total de la despesa pública en consideració a la dependència, com estableix la llei, i es manté l’aportació autonòmica de 2016, s’asseguraria la plena atenció a les 335.000 persones que actualment estan en el que es coneix com a "Limbe de la Dependència", assenyala.

Aquesta associació calcula que l’Administració General de l’Estat aporta menys del 20 % de la despesa pública, davant el 80 % suportat per les comunitats, quan, segons la llei, cada administració hauria d’assumir el 50 % del cost real del sistema.

tracking